Glas Javnosti

Starinsko srpsko jelo: Pileće meso u medu (recept)

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Jelo koje ćemo predstaviti služeno je na dvoru Stefana Prvovenčanog, a recept datira iz 1196. godine.

Za vreme vladavine Nemanjića na srpskim trpezama se služila hrana na kojoj su zavideli mnogi narodi. Jelo je imalo posebnu važnost na dvoru, a dobro su jela i vlastela. Njihove trpeze su bile bogate svim vrstama mesa domaće stoke, kao i raznih vrsta ribe i divljači.

Pčelarstvo je bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana. Med i vosak bili su izvozni artikli, a jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete.

Začina, takođe, nije manjkalo. Pored uobičajenih začina koristile su se hajdučka trava, majčina dušica, šafran, mirođija, cimet, karanfilčić...

Za piće se koristilo vino, a Stefan Prvovenčani je prvi standardizovao proizvodnju vina donevši povelju kojom se zabranjuje dodavanje vode u vino.

Recept

Pileće meso od grudi se posoli i dobro utrlja medom. Zatim ga ostavite u frižider da odstoji dva sata da se rashladi.

Nakon toga se uvalja u pšenično brašno i prži na masti.

Meso se izvadi sa strane, a u posudu gde se meso pržilo sipa se naseckan beli luk, malo majčine dušice i belo vino. Kratko se ukuva (par minuta, ne duže) i tim sosom se prelije meso i odmah služi.

Prijatno!

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR