Za vreme vladavine Nemanjića na srpskim trpezama se služila hrana na kojoj su zavideli mnogi narodi. Jelo je imalo posebnu važnost na dvoru, a dobro su jela i vlastela. Njihove trpeze su bile bogate svim vrstama mesa domaće stoke, kao i raznih vrsta ribe i divljači.
Pčelarstvo je bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana. Med i vosak bili su izvozni artikli, a jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete.
Začina, takođe, nije manjkalo. Pored uobičajenih začina koristile su se hajdučka trava, majčina dušica, šafran, mirođija, cimet, karanfilčić...
Za piće se koristilo vino, a Stefan Prvovenčani je prvi standardizovao proizvodnju vina donevši povelju kojom se zabranjuje dodavanje vode u vino.
ReceptPileće meso od grudi se posoli i dobro utrlja medom. Zatim ga ostavite u frižider da odstoji dva sata da se rashladi.
Nakon toga se uvalja u pšenično brašno i prži na masti.
Meso se izvadi sa strane, a u posudu gde se meso pržilo sipa se naseckan beli luk, malo majčine dušice i belo vino. Kratko se ukuva (par minuta, ne duže) i tim sosom se prelije meso i odmah služi.
Prijatno!