Glas Javnosti

ŠTA SE DOGAĐA AKO ČESTO JEDEMO ČERI PARADAJZ: Šta se dešava u našem telu?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Čeri paradajz spada u prave poslastice na trpezama i mnogi ga vole da jedu.

Dostupan je u raznim oblicima i bojama - okruglim ili ovalnim, crveni, narandžasti ili žuti - zbog slatkog okusa i veličine zalogaja idealan je za grickanje.

Čeri ne samo da pričinjava zadovoljstvo za nepce, nego je i dobar za zdravlje.

Evo šta se sve događa ako se svaki dan jede čeri paradajz…

Poboljšava se ten

Sa 14 mg na 100 g, čeri paradajz posebno je bogat vitaminom C. Poznato je da ovaj vitamin ima pozitivan učinak na našu kožu pa čak i štiti od štetnih UVA i UVB zraka. Svakodnevna konzumacija čeri paradajza može pomoći u zaštiti tvoje kože od starenja na prirodan način. Inače: sa samo 18 kalorija na 100 g, čeri paradajz pravi je dodatak prehrani.

Krvni pritisak se sam reguliše

Osim što sadrži veliku količinu vitamina C, čeri paradajz naročito je bogat kalijem. Kalij može smanjiti i regulisati krvni pritisak na prirodan način.

Jača se imunitet

Paradajz, kao i svo crveno, žuto ili zeleno voće i povrće, sadrži antioksidans likopen. Inače, takođe se nalazi i u testu i soku od paradajza. Prehrana koja sadrži likopen jača imuni sistem tako da se smanjuje rizik od srčanog udara, moždanog udara pa čak i raka.

Kosti će ojačati

Antioksidans likopen ima još jednu prednost: pomaže u izgradnji kostiju. To prirodno smanjuje rizik od razvoja osteoporoze. Ali, budite pažljivi: čeri paradajz sadrži jabučnu i limunsku kiselinu. U konačnici, konzumacija previše čeri paradajza može uzrokovati da tvoj želudac preterano proizvodi kiselinu te uzrokuje žgaravicu. Stoga, ako ste skloni probavnom stresu, trebali bi umereno uživati u malim delicijama.

(Glas javnoati)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP