Glas Javnosti

Šta je blanširanje povrća i kako se pravilno radi?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Saznajte šta vam je potrebno za savršeno kuvano povrće

Kada pronađete sveže povrće na pijaci, poput hrskave špargle, mahuna boba ili slatkog graška, idealno je da se prebacite sa pečenja na bržu pripremu.

Blanširanje, tehnika u kojoj se povrće kratko kuva u slanoj vodi, a zatim brzo hladi u vodi sa ledom, pravi je izbor za ova nežna povrća. Ova tehnika je najpoznatija kod zelenog povrća, ali je jednostavna i primenljiva na mnoge vrste povrća.

Jedna od glavnih prednosti blanširanja je što možete pripremiti povrće unapred i lako ga podgrejati pre serviranja, na primer, u puteru ili ga poslužiti sa vinjegretom ili začinskim biljem.

Šta je blanširanje?

Blanširanje je tehnika kuvanja u kojoj se povrće (i povremeno voće) kratko potapa u posoljenu ključalu vodu, a zatim odmah hladi u činiji sa ledom i vodom.


Foto: Jutjub

Zašto treba blanširati?

Osim što je jednostavno i brzo, blanširanje je odličan način da povrće zadržite na savršenom nivou kuvanja: ključanje dovodi povrće do hrskavo-mekanog stanja, a potapanje u ledenu vodu stabilizuje teksturu.


Blanširanje takođe pojačava boju zelenog povrća. Kratko kuvanje oslobađa gasove između ćelija povrća, što čini da hlorofil više dolazi do izražaja. Kupka sa ledom je ključna za očuvanje te sveže zelene boje. Ako samo procedite povrće, postoji rizik da će se prekuvati i izgubiti boju, ali ledena voda sprečava da dođe do toga.

Koja tečnost je najbolja za blanširanje?

Blanširanje zahteva najosnovnije sastojke. Voda iz česme, koja je obično blago alkalna, ima idealan pH za ovu tehniku – kisele tečnosti razgrađuju hlorofil i rezultiraju bledom bojom.

Nema potrebe da koristite bujon ili vino, jer je vreme kuvanja tako kratko da tečnost nema veliki uticaj na ukus.

Sve što vam treba jeste da posolite vodu, dovoljno da povrće bude ukusno, a da imate kontrolu nad završnim ukusom kada završite jelo.

Kako blanširati?

Napunite veliki lonac vodom i pustite da proključa na visokoj temperaturi. Posolite je da bude blago slana.

Dodajte povrće u ključalu vodu, jednu vrstu po jednu, i kuvajte samo dok ne postane hrskavo-meko.

Vadite povrće iz ključale vode pomoću cediljke ili rešetkaste kašike.

Prebacite povrće u veliku činiju punu leda i vode. Neka odstoji dok se potpuno ne ohladi, zatim ga dobro ocedite i osušite papirnim ubrusom, piše Food and Wine.

Koliko dugo blanširati?

Koristite sledeću tabelu kao vodič za vreme kuvanja povrća u ključaloj vodi.

Kada vreme istekne, odmah prebacite povrće u veliku činiju sa ledom i vodom da se hladi oko 2 minuta.

Posolite vodu pre kuvanja, otprilike jedna kašika na litar vode.

Zeleno lisnato povrće (spanać, kelj, blitva): 20–30 sekundi

Snežni grašak, mahune, bob: 1 minut

Šećerni grašak, boranija: 1–2 minuta

Špargla (srednje debljine), celer: 2–3 minuta

Cvasti brokolija, karfiola, prokelj, biserni luk: 3 minuta

Engleski grašak, rotkvice (prepolovljene po dužini): 4–5 minuta

Šargarepa (prepolovljena po dužini), paškanat (prepolovljen po dužini): 5–7 minuta


Glas javnosti/D03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR