Glas Javnosti

ŠTA JE BELA SLUZ U ŽUMANCETU? Da li je takvo jaje bezbedno za jelo?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Zaista izgleda čudno, čak pomalo i odbojno, kada se pogleda u posudu, a u belancu pluta bela sluz koja je pričvršćena za žumance. Da li je takvo jaje bezbedno za upotrebu? Odgovor će vas iznenaditi. Jaja pripremamo na razne načine – kajgana, sirova, tvrdo kuvana, poširana. Ukoliko ste tokom pripreme primetili belu sluz u jajetu, niste jedini. Međutim, ova bela nit ima važnu ulogu u razvoju jajašca

Nije pupčana vrpca. Takođe, nije pileći embrion. Kad biste jaje gledali kroz ljusku, videli biste jednu belu nit na vrhu, a drugu na dnu žumanca. Ove končaste strukture napravljene su od proteina i podupiru žumance – držeći žumanac u sredini i štiteći ga od udaranja u ljusku.

Da je li takvo jaje bezbedno za jelo?

Apsolutno. Pre pripreme jela zaista nije potrebno uklanjati ovaj deo žumanca. Jestiv je i kuvanjem ili pečenjem svakako iščezava. Takođe, ne utiče na samu pripremu jaja, osim ako ne pravite krem od jaja ili puding gde vam je potrebna glatka tekstura. U tom slučaju potrebno je da procedite jaja.


Zapravo, trebalo bi da cenimo ovu belu tvorevinu – to je znak da je jaje sveže. Ako se bele niti ne vide, jaje je možda predugo stajalo u frižideru, prenosi N01S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR