U srednjem veku, proso koriste i stanovnici Evrope, takođe je bila namirnica koja se nalazila i na srpskoj srednjevekovnoj trpezi. U poslednje vreme, sve više i više se koristi u svakodnevnoj ishrani, a cena prosa je oko 200 dinara po kilogramu.
Ova žitarica ne sadrži gluten, pa kako je sve više ljudi koji su alergični na gluten, uz pomoć prosa uspešno zamenjuju druge žitarice. U 100 gr sirovog prosa nalazi oko 11 gr proteina, 8.5 gr vlakana, masti 4,23 mg gvožđa. U porciji od 100 gr sirovog prosa ima 378 kalorija. Proso je dobar izvor vitamina B kompleksa, a sadrži minerale - magnezijum, kalijum, cink, bakar, mangan...
Kako piše BBC, prema stručnjakinji za holističku ishranu Amiti Gadre, dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više gvožđa i kalcijuma od prerađene pšenice i pirinča. Takođe je vrlo bogata vlaknima, što je čini dobrim izborom za one koji pokušavaju da kontrolišu šećer u krvi.
Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa, a na proglašenju Ku Dongđu, generalni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), naglasio je nutritivnu vrednosti prosa i njegovu važnu ulogu u osnaživanju malih poljoprivrednika, rešavanju pitanja sigurnosti hrane i postizanju održivog razvoja.
Ukoliko imate hronične bolesti ili alergije, kao i za svaku namirnicu, proverite sa svojim doktorom da li je preporučljiva česta konzumacija.
Glas javnosti / Prva.rs