Priprema:
Paradajz isecite na pola, pa poređajte na pleh. Posolite i pošećerite, a onda pospite svežim timijanom, kao i seckanim belim lukom. Prelijte paradajz maslinovim uljem i stavite u zagrejanu rerni na 150°C oko 90 minuta. Tikvicu i šargarepe izrendajte, a zatim posolite i ostavite da odstoje bar 10 minuta, da puste vodu. Posni tvrdi sir takođe izrendajte i stavite u drugu posudu. Procedite povrće i dodajte ga u sir. Zatim dodajte i seckani mladi luk, kao i nanu i korijander, a onda i laneno seme koje ste pomešali sa vodom (ako ne postite koristite 2 jajeta). Zatim u smesu dodajte prezle i sve dobro sjedinite. Oblikujte pljeskavice i stavite u frižider nepokrivene nekih 25 minuta. U posudi pomešajte seckanu ljutu papričicu, đumbir, šećer, so, sirće i maslinovo ulje, pa dodajte seckani korijander. Sve lepo promešajte. Ispržite pljeskavice na malo ulja, pa poslužite sa umakom. A posudi pomešajte zelenu salatu, seckani ljubičasti luk i pečeni paradajz. Začinite po želji i služite sa pljeskavicama.
Glas javnosti/M01S