Glas Javnosti

SOK OD KUPUSA: Odličan,prirodan i pristupačan lek za želudac

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Kupus je najstarije povrće, prirodni sok od kupusa najčešće se pravi od belih i crvenih vrsta i nije nimalo neukusan.

Ova zelena biljka spada u red vrlo zdravog i lekovitog povrća i često je prisutna na našim trpezama. Kupusov napitak se vekovima koristi kao narodni lek za bolesti želuca, upale debelog creva i zatvora. Pokazao se odličnim u lečenju gihta, artritisa, reume, upale zglobova, ali i drugih oboljenja. Primenjuje se i za jačanje imuniteta, čišćenje organizma od toksina, te poboljšanje krvne slike. Kupus u sebi sadrži vitamine, minerale i zdrava vlakna. Bogat je izvor minerala i to kalcijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, magnezijuma i bakra. U sebi sadrži i sve najvažnije vitamine A, B 1 i B2, C, K i P.  Oni su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma u celosti.

Kupus kalorije sadrži u maloj količini. U 100 grama nalazi se svega 23 kcal. Stoga se isti često koristi u dijetama. 

Pročitajte još na Agroinfu:

Drvo jаvorа

Leči anemiju i popravlja krvnu sliku

Kako je kupus bogat mineralima među kojima su značajno zastupljeni gvožđe, cink, magnezijum i fosfor, ispijanje ovog napitka može u velikoj meri poboljšati krvnu sliku. Pre svega se preporučuje mladim ženama, koje imaju obilne menstruacije, jer najčešće i imaju ovakvih problema. Osobe koje pate od anemije bi ga trebale koristiti redovno. 

Kupus u kombinaciji sa medom, ne zvuči baš najbolje, ali je odličan za zaštitu i lečenje pluća od upale. Deluje vrlo uspešno u prevenciji i lečenju bronhitisa i astme, jer pročišćava disajne puteve. Ako vas boli grlo umesto septoleta, mućkajte usta i grguljajte sok od kupusa. On se pokazao kao dobar prirodni lek za inflamatorne procese.

Osobe koje imaju Helikobakteriju, imaju simptome kao što su mučnina, nadutost, bolovi u gornjem stomaku, nedostatak apetita i loš zadah. Često osećaju sitost i posle unete manje količine hrane, vrtoglavicu i tamu stolicu. Smatra se kako ova bakterija može dovesti do razvoja raka.Sveži domaći sok od kupusa je starinski prirodni lek za helikobakter. Preporučuje se konzumacija na prazan stomak, 2 decilitra dnevno.

Sok od kupusa

Iseckajte četvrtinu glavice kupusa, koju ste prethodno dobro oprali. Očistite i iseckajte jednu šargarepu. Sve stavite u sokovnik i dodajte pola čaše vode.
Ovo je osnovni recept, koji možete dalje nadograđivati. Dodajte malo izdrendanog svežeg đumbira, celer ili jabuku za još bolji efekat.

Izvor:dijetamesecevemene.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR