Soda bikarbona se u kući često koristi i za čišćenje, ali i kuvanje.
U receptima koje nazalzimo na internetu, pogovo onim stranim pronaći ćemoe je pod nazivom “baking soda”, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno “baking powder”. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljenični dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše Tportal.
Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tečnost. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije potrebno mešati ga s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih ili prženih namirnica.
Mo
Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahteva. Kada pečete kolače, na primer, koristite sodu kako biste aktivirali neki kiseli sastojak i kako bi recept uspeo.
(Glas javnosti)