Glas Javnosti

SMUTI KOJI ĆETE OBOŽAVATI : Par sastojaka do savršenog recepta

Hrana
Autor: Glas javnosti

Smuti iz blendera je lak i jednostavan način da se leči boljka zvana „Ne jedem dovoljno voća i povrća“. Ipak, postoji problem: smuti od povrća ume da bude stvarno grozan – a onaj od voća ima previše šećera.

Niko nema problem da popije simpatične kombinacije banane, ananasa i narandže – ali ako vodite računa od liniji, napici od voća nisu dobra ideja.  Kako da bapravite zdravi napitak sa dovoljno vitamina i vlakana – a da on istovremeno nema previše šećera?

Dobrim kombinovanjem i izborima, možete da uključite voće. Jer voće stvarno pomaže da se popije Smoothie.  Pošto se trenutno obraćam onima na dijeti zamršavljenje, zbog njih sam zadnju kolonu nazvala „začinsko“ voće.


·         Ako ste ubacili u blender: crveni kupus u velikoj količini i 1 malu narandžu, neće doći do skandala da dodate i malo višanja. A mnogo će uticati na ukus

·         Veliki komad kupusa sa malom kiselom jabukom uz sveži đumbir je dobra kombinacija, ali bi istih 5g ugljenih hidrata imali ako stavite i jednake količine krastavca i breskve.

·         Ako ubacujete zelenu salatu, neka to budu delovi iz sredine. Ume da bude grozna u smoothijima ako nije lepa i mlada.

·         Uvek imajte kod kuće kupus i tikvice. Oni su sasvim dovoljno bezukusni da trpe sve moguće začine i dodatke.

·         Ne ljuštite ništa što ne morate. Jabuke, tikvice, krastavce… Ništa! Kupite četku za pranje povrća ili četku za flaše u „dolar šopu“ i ribajte povrće time.

·         Maline i višnje mogu da bilo koju rugobu od Smoothija učine normalnom. Posebno maline.

Zato držite u frizu zamrznute maline, višnje, jagode ili borovnice pa ubacujte redovno po nekoliko komada u Smoothie. Potpuno mu promene ukus i ima lepšu i privlačniju boju.

Tikvica za smutije. Savršeno bezukusna i prijatna, čak i živa, a smuti bude penušav i „mek“. 

Sve sastojke stavite u blender seckane krupno. Dodajte začine i jednu malu šoljicu vode. Ako teško ide, dodajte još vode (malo po malo!) dok ne krene lepo da se blenduje. Tek kada se napravi gusta kaša, dodajte još vode da bude tečnije. Cilj je da ostane gusti sok, koliko je moguće i da se ne pretera sa vodom. Pije se odmah.

Trudite se da kad kupite povrće i voće, odmah sve operete i složite u posude u frižideru. Tako nikada nećete gubiti vreme, niti će vas mrzeti da začas nešto izblendujete.

Nikada ne cedite, uvek blendujte! I mislite o tome koliko je ceđenje voća loša ideja. Ostane samo šećer sa malo vitamina, a vlakna bacite u kantu za đubre piše Maja Petrović autorka bloga Vitki gurman

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR