Zbog neumerenosti u jelu i piću, kao i svake godine tokom prazničnih slavlja, mnogi će završiti kod dežurnog lekara a kod većine će se odraziti i na višak kilograma.
Evo nekoliko saveta kako da vam praznici ostanu u dobroj uspomeni i kad je hrana u pitanju.
Ključna reč je umerenost i ona se odnosi na nabavku, pripremu i konzumiranje hrane. Ukoliko ostajete kod kuće, napravite plan ishrane za praznike, a u skladu s tim obavite i nabavku. Tradicionalnu prasetinu i jagnjetinu zamenite zdravijom i isto tako ukusnom ćuretinom, piletinom ili makar uključite sve pomenute vrste mesa u praznični jelovnik.
Tokom prazničnih dana, važno je da doručkujete i imate dve voćne užine. Takvim ponašanjem smanjiće se šansa da previše jedete za ručak i večeru iz prostog razloga jer nećete biti veoma gladni, a i dijetalna vlakna iz voća pomoći će boljem varenju.
Ukoliko za praznike negde putujete, pravilna raspodela obroka treba da bude nešto o čemu ćete voditi računa. Na svečanim ručkovima i večerama, ukoliko je ponuđen švedski sto, bez obzira na bogatu ponudu, pazite koliko puta ćete dopuniti tanjir. Ne zaboravite na voće i sveže salate kako biste olakšali svom organizmu da svari unetu hranu. Ne morate se odreći slatkiša, samo pripazite na količinu.
BONUS VIDEO: Legendarni inspektor Žarko Popović Pop o kriminalu u Srbiji...
27 min