Slani rolati nezaobilazni su deo slavske trpeze. U sezoni mladog spanaća re
cept za slani rolat sa ovim povrćem je najčešći izbor porodica koje slave Đurđevdan.
Sastojci :
4 jajeta
4 kašike brašna
kesica praška za pecivo
150 g spanaća
180 ml jogurta
20o g krem sira
100g pavlake
200g šunke
Stavite vodu da provri, pa dodajte opran mladi spanać i poparite ga dva-tri minuta. Procedite, iseckajte spanać i sklonite ga sa strane da se prohladi.
Razbijte jaja, pa odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u sneg, dodajte žumanca i nastavite da mutite. Potom dodajte grčki jogurt, usitnjen spanać, brašno i prašak za pecivo, pa sve sjedinite.
Pleh obložite pek-papirom, pa sipajte smesu i pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Rolat izvadite iz tepsije, prebacite ga na vlažnu krpu i umotajte ga, pa ostavite da se ohladi.
Pomešajte krem-sir i pavlaku, pa ovim nadevom namažite ohlađeni rolat. Preko namaza poređajte listiće šunke, pa opet uvijte rolat i ostavite ga da odstoji preko noći.
Po želji, rolat možete da premažete pavlakom i da pospete izrendanim kačkavaljom. Pre služenja isecite ga na kriške
Glas javnosti/Telegraf