Slatke, ali u isto vreme i kisele, kupine su jedno od omiljenog letnjeg voća. Ono što treba da znamo jeste da prednosti ovih bobičastih lepotica prevazilaze njihov primamljiv ukus, jer kupine takođe imaju impresivne zdravstvene prednosti.
1. Prepune su vitamina C
Samo jedna šolja sirovih kupina ima 30,2 miligrama vitamina C. To je polovina dnevne preporučene vrednosti. Vitamin C doprinosi formiranju kolagena u kostima, vezivnom tkivu i krvnim sudovima. Vitamin C pomaže i kod:
Mada je potrebno više istraživanja, neke studije sugerišu da vitamin C pomaže u smanjenju stvaranja supstanci koje izazivaju rak u telu. Vitamin C deluje kao antioksidant, što takođe može da smanji oksidativni stres u telu koji može dovesti do raka.
2. Imaju puno vlakana
Većina ljudi kroz ishranu ne unosi dovoljno vlakana. Ishrana sa malo vlakana povezana je sa problemima sa varenjem kao što su nadimanje, zatvor i bol u stomaku. U studiji iz 2013. godine, navodi se da nedostatak vlakana može povećati rizik od srčanih bolesti.
Ishrana bogata vlaknima pomaže da se:
Iako su male bobice, kupine su bogate vlaknima – jedna šolja sirovih kupina ima ih skoro 8 grama.
3. Odličan su izvor vitamina K
Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi i zbog toga ne krvarimo obilno kada se posečemo. Vitamin K ima i važnu ulogu u metabolizmu kostiju. Nedostatak vitamina K može dovesti do stanjivanja i preloma kostiju, kao i do lakog nastanka modrica, obilnog menstrualnog krvarenja i pojave krvi u stolici ili urinu.
Samo jedna šolja sirovih kupina obezbeđuje skoro 29 mikrograma – više od jedne trećine dnevne preporučene vrednosti – vitamina K.
Glas javnosti/E klinika