Glas Javnosti

Simptomi trovanja kofeinom na koje bi trebalo da obratite pažnju

Hrana
Autor: Glas javnosti

Unos prevelike količine kofeina može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Bez kafe mnogi ne mogu zamisliti početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih efekata, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.

U teškim slučajevima prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do stanja poznatog kao trovanje kofeinom ili predoziranje.


Kada dolazi do trovanja kofeinom?

Trovanje kofeinom događa se kada su u organizmu preterano visoke nivoe kofeina, što se ogleda u nizu neprijatnih i potencijalno opasnih simptoma, uključujući poteškoće sa disanjem i napadi.

Bilo je slučajeva u kojima su ljudi umrli od posledica trovanja kofeinom.

Simptomi trovanja kofeinom

Trovanje kofeinom nadilazi tipičnu glavobolju izazvanu kofeinom, koja se javlja kada preteramo sa kafom i popijemo koju šoljicu više. Preporuka za zdrave odrasle osobe je ne unositi više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike četiri do pet šoljica.

Konzumiranje nešto više od ove granice može dovesti do simptoma poput teskobe i razdražljivosti, prema dijetetičarki Erin Palinski-Vade.


Međutim, ozbiljniji efekti povezani sa trovanjem kofeinom obično se javljaju kada pojedinac konzumira oko 1.200 miligrama kofeina, što je približno 12 šoljica kafe.

Neurološki simptomi, kao što su teskoba, halucinacije, migrene, cerebralno oticanje i napadi, dokumentovani su u slučajevima trovanja kofeinom. Komplikacija je i otežano disanje.

Iako retko, trovanje kofeinom potencijalno može biti kobno; većina prijavljenih smrtnih slučajeva povezana je s pijenjem tableta sa visokim dozama kofeina.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR