Profesori sa američkog univerziteta Masačusets uporedili su efikasnost nekoliko različitih načina pranja jabuka. Pored pranja rastvorom sode bikarbone, ispitivana je i efikasnost pranja običnom vodom i posebnim industrijskim rastvorom koji se u americi koristi za pranje u komercijalnoj proizvodnji (ovo kod nas nije interesantno jer se kod nas i ne koristi).. Studijom su obuhvaćena dva pesticida: tiabendazol (thiabendazole) i fosmet (phosmet). Prvi predstavlja sistemični fungicid dok je drugi nesistemični insekticid. Samim tim rezultati studije ograničeni su na ova dva pesticida. Osim toga, ispitivano je uklanjanje ostataka pesticida samo na plodovima jabuka, ne i na plodovima drugog voća i povrća.
Rezultati pokazuju da se potapanjem plodova u rastvor sode bikarbone u trajanju od 12-15 minuta a zatim ispiranjem uklanjaju gotovo svi ostaci pesticida sa površine. Čak i kraće potapanje na 2 ili 8 minuta dalo je značajne rezultate u uklanjanju površinskih ostataka. Međutim, ovakvo pranje manje je efikasno kod ostataka pesticida u unutrašnjosti plodova. Nakon 24 h od nanošenja na plod, oko 20 % tiabendazola i 4,4 % fosmeta je prodrlo dublje u unutrašnjost ploda. Istovremeno tiabendazol je prodro dublje u koru od fosmeta. Ovo je i očekivano ako znamo da su sistemični pesticidi pokretljiviji kroz tkivo ploda. Ove količine pesticida nisu uklonjene pranjem, pa kao jedino rešenje ostaje ljušćenje kore jabuka. Samim tim možemo reći da pranje plodova rastvorom sode bikarbone uklanja približno 80-95 % ukupnih ostataka pesticida.
Kada je u pitanju pranje običnom česmovačom, plodovi su prani pod mlazom vode u trajanju od 2 minuta. Rezultati pranja vodom su bili značajno lošiji iako je napredak u odnosu na plodove koji nisu prani postojao.
Recept za rastvor sode bikarbone za pranje voća i povrća
Mehanizam pranja sodom bikarbonom svodi se na reakciju sa pesticidima i njihovom razlaganju. Ovako razloženi, ostaci se lako mogu ukloniti pranjem ili brisanjem plodova.
Rastvor sode bikarbone možete napraviti dodavanjem oko 10 g sode bikarbone tj. otprilike jednu supenu kašiku u 1 litar vode. U ovaj rastvor potopite plodove na 12-15 minuta ili kraće a zatim ih dobro isperite pod mlazom sveže vode.