Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa. S tim što će se mnogi složiti da je daleko ukusniji od repe. Kao i blitva uostalom.
Potreban materijal:
250 grama blitve/spanaća
1 šolja obarenog pirinča
1 jaje
kašika putera
40 g brašna
4 deci mleka
ulje, prezle, so, biber
Pripremiti na sledeći način:
Malo propržiti brašno na puteru i dodati mleko. Kuvati dok se ne dobije bešamel sos. Kda se prohlasi dodati jaje, obaren spanć ili blitvu, priniča, prezle i po sukusu pobiberiti i posoliti.
Sve to izmešati pa ako nije još dovoljno gusto dodati brašna. Šraviti krokete, pržiti ih na vrelom ulju. Kroketi se mogu služiti uz sezonsku salatu ili neki sos.
Prijatno!