Baš kao i pica i pinsa je „izum” siromašnih poljoprivrednika. Koristili su vodu i mešane žitarice: zob, ječam i proso. Nakon što bi razvukli testo u ovalni oblik, samo bi ga posolili i posuli aromatičnim biljem.
10 Best Pizza Pans For Your Kitchen (and the Secrets for the Best Pizza!) ??
— Veruska Anconitano (@LaCuochina) June 22, 2020
?https://t.co/Jq9LG7kI79 #italianfood #pizza #pizzalovers @thefoodelle pic.twitter.com/Qju91NJw2Y
Pinsa podseća na fokaču, samo nema karakteristične rupe, a neretko bogati nadev zamenjuje tek malo maslinovog ulja i ruzmarina. Već zaboravljeno jelo oživele su italijanske pinserije u Americi, a gastronomski poznavaoci najavljuju da bi pinsa u 2020. mogla postati veliki hit. Kad se tome doda da testo za pinsu lakše pada na želudac od testa za picu.
U nastavku teksta donosimo vam osnovni recept za pinsu iz Rima koji je pripremila Veruška Ankonitano, gastro-stručnjak.
Sastojci za testo:
* 800 g pšeničnog brašna
* 150 g pirinčanog brašna
* 50 g sojinog brašna
* 1/2 kesice suvog kvasca
* 20 g soli
* 10 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
* litar hladne vode.
Priprema:
* Pomešajte sve tri vrste brašna i kvasac.
* Dodajte 8 dl hladne vode i mešajte tri-četiri minuta.
* U testo dodajte so, umesite, pa dodajte ulje i nastavite da mesite.
* Dodajte preostalu hladnu vodu i mesite još najmanje pet minuta.
* Stavite testo u posudu i ostavite u frižideru najmanje 35 sati, a možete i 48.
* Testo izvadite iz frižidera i ostavite ga tri sata, tj. dok se ne udvostruči.
* Vadite komade testa za jednu pinsu, razvucite ih i rasporedite na nauljenom limu, pa dodajte nadev prema želji.
* Pecite u rerni zagrejanoj na 200° C oko deset minuta.
(Glas javnosti/Story)