Glas Javnosti

SAVRŠEN RECEPT ZA PREUKUSNU TORTU OD MALINA I JOGURTA: Jednom kada probate pravićete je uvek!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Još jedna u nizu torti, ovog puta sa želeom od malina i osvežavajućim filom sa jogurtom.

Ovo je tortica oko koje se treba namučiti i utrošite dosta vremena oko pripreme, ali za ljubitelje ovakvih poslastica taj trud će svakako vredeti.
Secite torticu na tanke parčiće i jedite je dobro ohlađenu.
Kore:

3 jaja
3 žumanceta
160 g šećera
1 kašičica arome ruma
3 belanceta
2 kašike šećera
150 g oštrog brašna

Jogurt fil:

1 puding od vanile
50 g šećera
300 ml mleka
300 ml jogurta
1 kesica želatina

Žele od malina:

600 g malina
100 g šećera
2 kesice želatina

Dekoracija

3 kesica pene
325 ml hladnog mleka ili 400 ml hladne vode
Svetlucavi roze

Priprema kora:


Umutite jaja, žumanca, 160 g šećera u gustu penastu smesu. Umešajte i rum aromu. U posebnoj činiji ulupajte belanca. Umešajte i 2 kašike šećera mikserom. Postepeno umešajte belanca u smesu od žumanaca.

Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje koji ste namazali puterom i sipajte pripremljenu smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 230°C, 7-10 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema fila od jogurta:

Puding pripremite po uputstvu sa šećerom i mlekom i ohladite. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice (da nabubri) pa ga umutite u jogurt. Kada primetite da počinje polako da želira, mikserom umutite jogurt u prohlađeni puding. Ostavite u frižideru da se stegne i ohladi.

Priprema želea o malina:

Maline ispasirajte u blenderu. Prebacite pire i šećer u šerpicu i pustite da provri. Pripremite želatin prema uputstvu sa kesice (da nabubri), a zagrejani pire pocedite kroz gustu cediljku kako biste izbacili semenke.

Vratite pire na ringlu, ponovo zagrejte, sklonite sa vatre pa umešajte želatin dok se ne rastvori.

Sastavljanje:

Koru prvo isecite na pravougaonik dimenzija 33×22 cm. Zatim taj pravougaonik isecite na dva manja, jedan od 22×22 cm i drugi 11×22 cm. Pleh dimenzija 22×22 cm obložite papirom za pečenje pa preko stavite koru dimenzije 22x22cm. Preko sipajte pire od malina koji je počeo da se hladi i želira, ali je i dalje gusto-tečan. Ostavite na hladnom da se potpuno učvrsti žele.

Nakon što se žele učvrstio, izvadite koru sa želeom (ako je sve urađeno kako treba ovde ne bi trebalo da bude problema sa vađenjem) na veliku dasku za sečenje i isecite je na dva pravougaonika dimenzija 11×22 cm.

Ređajte ovako: jedna kora sa želeom – sloj fila od jogurta koji je debljine želea – druga kora sa želeom – sloj fila od jogurta – preostala kora.

Ostavite preko noći u frižideru. Ako imate manju i ne mnogo tešku dasku stavite je na gornju površinu tortice kako bi je blago pritisnuli (biće kompaktnija kasnije).

Dekoracija:

Umutite Dr.Oetker Šlag penu prema uputstvu sa kesice, premažite celu torticu i ukrasite Dekorom Svetlucavim roze. Poslastičarski špric punite umućenim šlagom pa uz pomoć njega od šlaga istisnite ružice po celoj površini tortice. U ovom slučaju, potrebno je da inicijalno premažete torticu samo tanjim slojem šlaga, tek toliko da bi imalo šta lepo da drži ružice.

Napomena:

Umesto malina možete koristiti bilo koje bobičavo voće ili njegov miks. Takođe, svejedno je da li koristite sveže ili zamrznuto voće. Ukoliko koristite zamrznuto voće nema potrebe da ga proceđujete pre upotrebe, već koristite i sok koji iscuri prilikom odleđivanja jer ima dovoljno želatina, a i ovaj koji se koristi je dovoljno jak da sve lepo želira.

Takođe, možete koristiti i pleh neke druge dimenzije, ali zbog veličine pleha od rerne, neka odstupanje od inicijalne dimenzije bude + -2 cm.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR