Sastojci:
- 1 kg krompira, dva limuna, 1,5 litara vode, 2 kašičice origana ili majčine dušice, 2 čena belog luka, 75 ml maslinovog ulja, 3 kašike griza , so, biber, crvena paprika u prahu.
Krompire ogulite i isecite na četiri dela. Stavite krompir u posudu za pečenje, iscedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litara vode i stavite da se kuva. Kad proključa, kuvajte još 10 minuta. Ugrejte rernu na 200 stepeni i u nju stavite praznu posudu za pečenje. Za 10 minuta krompir procedite i u posebnoj posudi ga ostavite da se malo ohladi (5 minuta).
U posudu s krompirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), naseckani beli luk, crvenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promešajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krompir kako bi s obe strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Ovako pripremljen krompir možete poslužiti uz vaše omiljeno meso ili ga jesti kao takvog.
Pekarski krompir sa slalinom
Potrebni sastojci za pripremu:
1 kilogram krompira
200 grama mesnate slanine
1 kašika svežeg peršuna
3-4 čena belog luka
So i začini po ukusu
Postupak pripreme:
Oljuštite krompir pa isecite na četvrtine. Skuvajte potom u slanoj vodi, tačnije, napola skuvajte. Nije potrebno da krompir postane skroz mekan, već da bude blago skuvan, još uvek tvrd iznutra.
Ocedite krompir od vode zatim, pa pomešajte sa peršunom. Ulje zagrejte u tepsiji pa ubacite krompiriće. Preko krompirića složite parčiće slanine, i na kraju dodajte čenove belog luka.
Krompiriće i slaninicu pecite na 200 stepeni, a znaćete da je gotovo kada krompirići dobiju finu boju, i slaninica se uprži. Izvadite iz rerne pa poslužite dok je još toplo.
Prijatno!!!
Glas javnosti/Agroinfo.rs