Glas Javnosti

Saveti za čuvanje i korišćenje lanenog semena dragocene super hrane

Hrana
Autor: Agroinfo.rs

Seme lana je prepuno hranljivih sastojaka, vlakana i proteina. Mala semena ne samo da su prepuna omega-3 zdravih za srce, već su i antioksidant koji sadrži 800 puta više lignana od vašeg tipičnog voća ili povrća.

Ako već niste pretpostavili, da seme lana se kvari, zato nastavite da čitate da biste saznali da li se seme lana pokvarilo i šta možete učiniti da produžite rok trajanja ove neverovatne superhrane.
Svaka hrana koja sadrži puno zdravih masti ima povećani rizik od kvarenja u poređenju sa vašim tipičnim suvim zrnom, semenom ili uljem.

Zdravo laneno seme obično ima lep orašasti ukus i miris, dok će pokvareno seme mirisati po ribi i imati gorčiji ukus. Rok trajanja celog lanenog semena koji ćete naći u prodavnici je između jedne i dve godine od datuma pakovanja. Pravilnim skladištenjem moguće je produžiti život svog semena lana i posle ovih datuma.
Najbolje je da laneno seme kupujete u prodavnicama koje ga čuvaju sa drugim semenima sa visokim omega-sadržajem u odeljku frižidera, a ne na polici, bilo ono u frižideru ili ne, uvek se odlučite za brend koji svoje seme pakuje u neprozirnu vrećicu, a ne u providnu.

Kako čuvati laneno seme

Kesu sa lanenim semenom ako paket nije otvoren mozete drzati u ostavi. Omega masne kiseline su stabilnije na nižim temperaturama bez obzira na sve. Ali pomeranja između hladnijih i toplijih temperatura mogu zapravo ubrzati proces razgradnje iznad onoga što biste videli da je seme uvek održano na stabilnoj, višoj temperaturi. Pa ako su vam semena bila hladna kad ste ih kupili, svakako ih tako držite. 

Frižider je optimalno mesto za čuvanje semena lana čak i kada je pakovanje neotvoreno. A kada se otvore, frižider je jedino mesto na kojem biste ih trebali skladištiti. 

Celo laneno seme uskladišteno u zamrzivaču izdržaće duže od lanenog semena u frižideru. Nikada ne premeštajte smrznute lanene semenke iz zamrzivača u frižider ili ostavu. Laneni obrok uvek treba čuvati u zamrzivaču, osim ako ga ne planirate brzo koristiti (u tom slučaju je frižider). Mleveno seme uskladišteno u zamrzivaču trebalo bi da traje oko dva meseca nakon originalnog roka upotrebe. Ukoliko odlučite da laneno seme uvrstite u svoju ishranu, pobrinite se da pravilno čuvate svoje seme i tako ćete lakše upoznati one super-zdrave strane ovog semena po kojima su toliko poznate.

 Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR