Ako ste primetili da zimske salate, pažljivo pripremane, počinju da gube svežinu, postoji jednostavan način da im udahnete novi život i značajno produžite trajanje.
Priprema zimnice jedan je od omiljenih jesenjih rituala kod nas, a među najpopularnijim zimskim salatama prednjači ukiseljeno povrće: kiseli kupus, karfiol, cvekla, šargarepa i šarena salata.
Zahvaljujući procesu fermentacije, povrću produžavamo svežinu, uživamo u njegovom bogatom ukusu i hranljivim sastojcima čak i tokom hladnih meseci. Osim toga, ova zimnica može poslužiti i kao sastojak u brojnim zimskim jelima.
Iako su pravila kiseljenja povrća jednostavna i jasna, čak i iskusnim domaćicama ponekad se dogodi da salata počne prebrzo da se kvari. To, međutim, ne znači da je sve izgubljeno, jer postoji način da vaša zimnica ipak preživi.
Najčešći razlozi su nedovoljno čisto povrće, neadekvatno sterilisane tegle, previše ili premalo soli u rastvoru, nepravilno skladištenje, ili predugo izlaganje vazduhu i bakterijama.
Kada zimnica prerano počne da se kvari, najčešći razlog je neprikladno skladištenje. Fermentisane kisele salate najbolje je držati u prohladnoj, mračnoj i suvoj prostoriji, ali ne toliko hladnoj da se tečnost u teglama zamrzne.
Drugi čest razlog je korišćenje neodgovarajućeg povrća - prezrelih ili oštećenih plodova. U takvom slučaju bakterije se nekontrolisano razmnožavaju i brzo kvare zimnicu.
Glas javnosti /U01S