Glas Javnosti

Cena jaja dvostruko spala nakon praznika: Proizvodi menjaju cenu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tokom 2 meseca cene određenih artikala, među kojima su voće, povrće, meso i osnovne životne namirnice, nisu se drastično menjale. Osim u nekoliko slučajeva. Jagode su 10. marta u Banjaluci koštale 5 evra, a 10. maja su bile duplo jeftinije.

A kako je prošao Vaskrs, tako su i pale cene jaja i mladog luka.

Prema podacima Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” Banjaluka, koji rade uporedne analize, vidljivo je da su cene jabuka zlatni delišes i banana varirale tokom 2 meseca, a razlika je bila u nekoliko centi. Limun je od 10. marta do 10. maja skočio na gore za pola evra.

U istom periodu poskupio je krompir, krastavac, crvena roga paprika, mrkva, suva šljiva, sir, kajmak, kivi. Kako se navodi u analizi, dosta proizvoda 2 meseca držalo je, manje-više, istu cenu, a neki su i pojefitnili.


Ista je cena hleba, više vrsta mesa i ribe, pasulja, patlidžana, orasa, badema, ulja, šećera, palente i riže koji su upoređivali u “Reakciji”.

Po njihovim podacima, jefiniji je mladi kupus, paradajz je 10. marta koštao 2 evra, a 10. maja evro. Mladi luk je bio evra u martu, a 10. maja je koštao 1,5. Osim toga, 30 komada jaja 10. marta koštala su 5 evra, a 10. maja manje od 3,5.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR