Glas Javnosti

RIZNICA ZDRAVLJA: Kako očistiti i iscediti NAR u tren oka? (VIDEO)

Hrana
Autor: Glas Javnosti

Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima 3 puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja!


Nar, mogranj ili šipak je poreklom iz Azije (od Irana do Himalaje), no danas se uzgaja u čitavom Sredozemlju, kao i severnoj Americi. Sazreva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara. Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000 do 3000 g pr.K.). Tokom vekova predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična isceliteljska svojstva, ali i praktičnu primenu kao boja ili ukras. Svoje mesto nalazi u brojnim mitovima i umetničkim delima, od Rafaela do Sezana, od Homera do Šekspira.

Tajne nara

Nedavno je proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pažnje, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim delovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alchajmerovu bolest, plodnost i starenje.

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalijum. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite ćelije na molekularnom nivou od razornog delovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sastava i nisu toksični.

 

Gotovo da nema stanja gde sok od naranisu pokazali svoje lekovito delovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju nivo LDL (lošeg) kolesterola, povoljno deluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja zidova krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zuba. Takođe smanjuje sintezu estrogena u telu te može pomoći kod lečenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede sveže, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a takođe i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama obolelim od astme, budući da visok nivo vitamina C ima snažno protivupalno delovanje. Od šipka se proizvodi i sok (upitno je da li ga ima na policama naših radnji) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

Čuvanje

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svetlu. Za duže skladištenje, u frižider se može pohraniti ceo plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Rubinski sok od nara veliki je pomoćnik pri skidanju nakupljenog viška kilograma na struku i trbuhu, pogotovo kod muškaraca, otkrili su britanski stručnjaci. Nakon samo mesec dana svakodnevnog pijenja soka od šipka sudionici istraživanja bili su manje skloni razvoju masnih ćelija na trbuhu, imali su niži krvni pritisak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara te bolesti bubrega, otkrili su istraživači sa Univerziteta Edinburg. 

Stručnjaci drže da sočni sok snižava količinu specifične masne kiseline u krvi koja je direktno povezana s taloženjem masti na stomaku, kao i s povećanim rizikom od srčanih bolesti te dijabetesa tipa dva. To voće rubinske boje sadrži triput više antioksidansa od zelenog čaja ili crnog vina. Antioksidansi su ključni u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju DNK i membrane stanica. Šteta koju radikali čine rezultira različitim bolestima, uključujući i rak. Šipak je delotvoran i u lečenju osteoartritisa, a pijenje njegova soka tokom trudnoće štiti mozak novorođenčadi tokom traumatičnih porođaja, pokazala su istraživanja.

Domaći sokovi od šipka

1. Očistite oko 1 kg bobica od opne. U video linku ispod članka možete videti kako vrlo čisto, brzo i jednostavno očistiti šipak. 

Stavite zatim u posudu red bobica šipka, pospite malo smeđim trščanim šećerom, pritisnite rukama i ponavljajte više puta dok ne potrošite bobice. Ostavite tokom noći, izmiješajte, ostavite još nekoliko sati pa sameljite u blenderu. Procedite i napunite boce. Pije se blago razređen vodom.

2. Prerežite šipak na pola i ocedite ga na citruseti. Pije se nerazređen.

(Glas Javnosti/atma. hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR