Omiljena ruska salata koja krasi prazničnu trpezu obrok je u kom uživamo i danima posle Nove godine. Spremni smo da je jedemo "od jutra do sutra", ali malo ko razmišlja o pravilnom načinu čuvanja i roku trajanja. Svi znamo da se ruska salata pravi od povrća, majoneza, šunke i jaja, a takav sastav je lako kvarljiv.
Većina ljudi se često pita koliko dugo ruska salata može da stoji u frižideru, a da bude bezbedna za jelo. Bez obzira na to, mnogi je jedu i po pet dana zaredom. Bez obzira da li je posna ili mrsna, najbolje bi bilo da je pojedete u roku od tri dana. Takođe, važno je da rusku salatu nakon uzimanja odmah vratite u frižider.
Ukoliko predugo ostaje na toplom, postoji velika verovatnoća da će se sastojci fermentisati i pokvariti se. Jedna od najvećih grešaka koju većina nas pravi, jeste da činiju prekrijemo folijom. Na taj način omogućujemo mikroorganizmima da uđu u posudu, pa je najbolje da se ruska salata čuva u posudi sa poklopcem.
Osim toga, mnogi savetuju da je za rusku salatu idealna temperatura 4 stepena Celzijusa. Podsetimo, stručnjaci su nekoliko puta isticali štetan uticaj korišćenja folije. Bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka hrane.
Glas javnosti/M01S