Glas Javnosti

REGULIŠE HOLESTEROL I POBOLJŠAVA PAMĆENJE: Topla čokolada je eliksir zdravlja, ali pod jednim uslovom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pozitivno deluje na mozak i telo

Mnogi su ljubitelji tople čokolade, ali većina nije svesna da bi zapravo njeno konzumiranje, moglo da utiče na poboljšanje zdravlja.

Unsplash/Klara Avsenik
foto: Glas javnosti

Ipak, ovo se odnosi isključivo na crnu čokoladu, a više o njenim korisnim svojstvima, objasnio je fitnes trener i nutricionista Marko Vuleta:

– Svi znamo za koristi od ispijanja kafe, zelenog čaja i sličnih napitaka, dok se o toploj čokoladi daleko manje govori. Pored poboljšanja lipidnog statusa, flavonoli su povezani sa poboljšanjem kognitivnih sposobnosti, sprečavanjem gubitka pamćenja, smanjenjem inflamacije, kao i mnogim drugim pozitivnim uticajima na mozak i telo – navodi Marko i dodaje:

pixabay
foto: Glas javnosti

– Ako uzmete crnu čokoladu, mislim na čokoladu koja sadrži 80 odsto kakao praha i istopite je kako biste dobili toplu čokoladu, dobili ste piće sa visokim sadržajem flavonola, koje kada ispijate dva puta dnevno, istraživanja pokazuju da ljudi koji su ovo radili tokom jednog meseca, udvostručili su broj matičnih ćelija.

Takođe, istraživanja su nam pokazala da je došlo do značajnog poboljšanja protoka krvi u odnosu na grupu koja nije konzumirala toplu čokoladu, a taj povećan protok krvi je doveo do poboljšanja HDL holesterola, smanjenja LDL holesterola i triglicerida, što značajno smanjuje šansu za razvoj kardiovaskularnih bolesti – zaključuje Marko.

Glas javnosti / Objektiv

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR