Glas Javnosti

Recepti sa lukom – par slanih obroka za oduševljenje čula

Hrana
Autor: Glas javnosti

Savršeno kao prilog uz recepte za meso i žitarice, ova jela od luka su lagana, ukusna i laka za pravljenje.

Nikada ne verujte receptu koji tvrdi da luk može da omekša za tri minuta; zahtevaju sporo, nežno kuvanje. Najbolje stvari uvek vredi čekati - prenosi agroinfo.rs. Recepti sa lukom mogu probuditi vaša čula ukusa.

Pečeni beli luk

Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu.

Umaci od luka

Ovi sosovi su idealni za druženje sa prijateljima. U njih možete umočiti čips ili pomfrit . Možete ga poslužiti i uz meso, a sama priprema će vam oduzeti samo nekoliko minuta. Trebaće vam jedna šolja pavlake, jedan mali luk, so, biber, crvena paprika i peršun. Luk narendajte na rende i pomešajte sa kremom. Iseckajte peršun, pa posolite, pobiberite i crvenu papriku, dodajte kajmak i crni luk, pa sedite i uživajte.

 

Jelo od belog i crnog luka

Sastojci

600 grama telećeg mesa bez kostiju

600 grama crnog luka

6 glavica belog luka

2 kašike ulja

so, biber, sirće

Priprema

Odabrati manje glavice belog i crnog luka, pa meso iseći na komade veličine jedne glavice luka. Crni luk oljuštiti, oprati i ostaviti celu glavicu. Glavicu belog luka očistiti od spoljne opne, oprati je i ostaviti celu. Uzeti zemljani ili tučani sud pa ređati u krug: komad mesa, crni luk, meso, beli luk i tako redom dok se sav materijal ne utroši.

Posoliti, staviti 5-6 zrna bibera, poprskati uljem, naliti vodom i šoljicom sirćeta. Voda treba da pokrije luk i meso. Sud dobro poklopiti - vezati folijom ili pregament papirom. Kuvati na sasvim tihoj vatri i ne otvarati pre zaršetka kuvanja.

SALATA od crvenog luka,pšeničnih bobica, sočiva I nara sa kozijim sirom

2 kašike maslinovog ulja

2 velika crvena luka, oljuštena i sitno isečena

So i sveže mleveni crni biber

1 kašičica semena korijandera

200 g pšeničnih bobica ili zrna

120 g sočiva

Velika šaka peršuna sa ravnim listovima, seckanog

 Semenke nara i 3 kašike soka

150 g mekog kozjeg sira

Za preliv:

1 limun, sitno rendana kora i sok

4 kašike maslinovog ulja,

1 kašičica čistog meda

1. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju. Dodajte narezani luk sa obilnim prstohvatom soli i omekšajte na laganoj vatri 20 minuta.

2. Pojačajte vatru i pržite još 10 minuta, dok luk ne počne da hrskava po ivicama. Dodajte semenke korijandera i kuvajte još 1 minut. Ostavite na stranu.

3. U međuvremenu stavite pšenične bobice i sočivo u šerpu sa 700 ml hladne vode i stavite da provri. Pokrijte i smanjite vatru, ostavljajući bobice da krčkaju 25-30 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite preostalu vodu, a zatim poklopite šerpu i ostavite na stranu.

4. Da napravite preliv, pomešajte sve sastojke sa sokom od nara u tegli sa poklopcem i snažno protresite. Začinite solju i biberom i ostavite sa strane.

5. Prelijte zrna i sočivo prelivom, peršunom i semenkama nara. Na vrh stavite kašiku kozjeg sira, malo maslinovog ulja

Prijatno!!!

BONUS VIDEO


https://www.youtube.com/watch?v=8E0sC8pl8Mw

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR