Ako ste ljubitelj punjenih paprika, sigurno ćete se zaljubiti u recept za punjeni paradajz! Sličan recept punjenim paprikama, ali sa zapanjujućim twistom - paradajz punjen bogatom mešavinom kinoe, povrća i začina, obogaćeno veganskim sirom za dodatni šmek.
Osim što je ovo jelo neverovatno ukusno, ono je i bogato hranljivim materijama, zahvaljujući kinoi koja sadrži sve esencijalne amino kiseline, vlakna, gvožđe i magnezijum.
Iako je priprema punjenog paradajza slična onoj za punjenje paprika, tekstura paradajza daje jedno potpuno novo iskustvo, a sočan plod se savršeno slaže sa začinjenim nadevom i kremastim veganskim sirom. Ukoliko tražite lagan, ali zasitan obrok koji je pun proteina i savršen za biljnu ishranu, ovo je jelo koje ne smete da propustite.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
250 g veganskog mlevenog mesa (mlevena soja je odlična zamena za mleveno meso - možete je pripremiti tako što je potopite u toploj vodi, a zatim začinite po ukusu)
6 velikih paradajza
1 kašičica origana
1/2 kašičice čili pahuljica
150 g kinoe
2 kašičice paradajz pirea
1/4 svežeg peršuna
120 g veganskog feta sira (savet za pripremu)
Priprema:
Isecite crni luk, narendajte šargarepu i sitno iseckajte beli luk.
Na srednjoj vatri, u širokoj šerpi, zagrejte polovinu maslinovog ulja i dodajte luk zajedno sa prstohvatom soli. Pržite 8-10 minuta, povremeno mešajući.
Dok pripremate povrće, spremite paradajz. Isecite vrh svakog paradajza (oko 1 cm) da biste dobili poklopac, a zatim napravite nekoliko rezova na mesu i pažljivo izdubite unutrašnjost kašikom.
U međuvremenu, proverite luk. Kada omekša, dodajte vegansko mleveno meso (mlevenu soju), usitnite ga drvenom kašikom i pržite još 5-6 minuta, povremeno mešajući.
U posudi za pečenje stavite prazne paradajze, pospite ih maslinovim uljem i malo soli.
Meso paradajza stavite u blender i izblendajte dok ne postane glatko, pa sačuvajte.
U šerpu dodajte šargarepu, beli luk i začine, pa pržite još nekoliko minuta.
Dodajte kinou, začinite solju i biberom, ubacite paradajz pire, dobro promešajte i kuvajte još minut pre nego što dodate blendani paradajz. Dodajte još 250 ml vode, smanjite vatru i kuvajte 15 minuta, povremeno mešajući.
Sitno iseckajte peršun i dodajte ga u smesu, proberite začine i prilagodite po ukusu.
Nadev stavite u paradajze, pokrijte ih njihovim "poklopcem" i preostalu smesu rasporedite između paradajza.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C 30 minuta. Zatim, skinite foliju, pospite veganskim feta sirom i pecite još 10 minuta.
Ovaj obrok je odličan za sve koji vole punjeno povrće, ali žele isprobati nešto novo, sa bogatim i sočnim nadevom. Svi ukusi se sjajno upotpunjuju, a veganski feta sir dodaje kremastu teksturu koja će vas oduševiti.