Tekstura i ukus su mnogo bolji od bilo kog kupovnog pa će domaći kečap brzo će postati omiljeni preliv na vašim jelima. Ako vodite računa o zdravoj ishrani, sigurno koristite začine - piše Agroinfo.rs
Začinsko bilje osim bogatijeg ukusa u svakom prelivu i sosu koji pravite, dodaje i antioksidante sa lekovitim svojstvima u vašu ishranu. Osim toga, začini mogu promeniti svako jelo i na taj način dodati raznovrsnost u obroke.
Pomfrit od slatkog krompira, riblji štapići, pohovana piletina i slična jela su svaki put interesantna kada samo promenite preliv i na primer ih umesto sa senfom, poslužite uz domaći kečap od paradajza. Ne treba vam ni nikakva posebna oprema, samo blender ili sličan aparat. Jedino što će vam trebati su posude u kojima ćete čuvati kečap (ako vam se svidi, često ćete ga praviti).
Ukupno vreme pripreme: 10 minuta
Veličina porcije: dve šolje (možete napraviti više tako što ćete dodati više sastojaka npr. tri ili pet puta)
Sastojci:
- Tri konzerve ili tegle od 88 mililitara pasiranog paradajza
- Pola šolje vinskog ili jabukovog sirćeta (ako budete koristiti jabukovo sirće, osetiete blagi ukus jabuke)
- 1 kašikica belog luka u prahu
- 1 kašika crnog luka u prahu
- 4 kašike meda ili šećera
- 1 kašikica soli
1 kašikica senfa
- Prstohvat svih ovih začina po želji (može i bez njih): cimeta, karanfilića, vegete, aleve paprike
- 1 šolja vode
Uputstvo za recept:
- Dodajte pasirani paradajz, sirće, beli i crni luk u prahu, šećer, so, senf i začine u blender.
- Sipajte vodu preko svega i uključite blender na najjači stepen, 2-3 minuta.
- Prespite kečap u teglu, dobro je zavrnite (da nema prostora za ulazak vazduha) i ostavite da odstoji u frižideru, najmanje dva sata, a najbolje preko noći, kako bi se svi ukusi dobro sjedinili.
- Koristite po potrebi, isto kao što biste i kupovni kečap.