Glas Javnosti

Rakija KUPUSARA koja je oduševila sve koji su je probali!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Srbija je poznata po rakiji koja se može dobiti od različitih vrsta voća. Međutim, da li znate da ona može da se napravi i od kupusa? Upravo je jednu takvu rakiju pre nekoliko godina napravio Stanimir Minić iz Donje Trepče.

Rakija od kupusa, takozvana "kupusara" je nesvakidašnja i jedinstvena rakija koja dolazi iz okoline Čačka. Stanimir Minić proizvodi preko 30 vrsta voćnih rakija. Višestruki je šampion kvaliteta i devet puta zaredom je pobedio sam sebe, a želja mu je da podstakne mlade da se bave proizvodnjom ovog nacionalnog pića.

Minić je još tada objasnio da voće mora biti odličnog kvaliteta kako bi se proizvela kvalitetna rakija, ali da je potrebno i mnogo talenta i ljubavi. Iako smo do sada slušali o različitim vrstama voćnih rakija, Stanimir ih pravi i od povrća. Za neobičnu "kupusaru" potreban je poseban kupus sa licencom, odnosno čuveni futoški kupus. Prvu kupusovaču je ispekao 2010. godine  u znak poštovanja i druženja sa prijateljima iz Futoga.

- Ta flaša se čuva kao raritet, jedina rakija od kupusa iz Futoga na planeti. Ideja je bila zajednička, a sve je krenulo iz Mrčajevaca. Tamo sam u društvu sa Miroljubom Jankovićem i Urošem Puačom iz Futoga pojeo najslađi "slatki kupus" u životu. Naravno, futoški - rekao je tada Stanimir, a prenele Novosti.

Svi koji su ovu rakiju probali tvrde da ništa originalnije nisu probali. Proces destilacije je klasičan, ali se od 150 litara komine dobije svega dva litra rakije za piće. Na kraju, svu rakiju od kupusa koju proizvede, Minić ne prodaje, već poklanja prijateljima. Ona je takođe objašnjasnio da u svojoj kolekciji ima rakije od neprskane kruške takiša, mušmula, brusnice, šumske jagode, trnjina, maline, ribizle, drenjina, borovnice, dinje.

Brojne nagrade kao dokaz kvaliteta

Stanimir Minić je od 2005. do 2016. godine uzastopno nagrađivan titulama šampiona i tako postao jedan od najboljih proizvođača u Srbiji. Poslednja ocenjena rakija osvojila je 19,43 bodova čime je sam sebi postavio novi zadatak. Zlatna medalja dobija se za 18, a velika zlatna za više od 18,5 bodova. Za više od 19 bodova dobija se takozvana "Ajkula", čime piće stiče aukcijsku vrednost.

Minić još objašnjava da svoju rakiju od kupusa ne daje na ocenjivanje, jer nema konkurenciju. Niko je ne pravi i onda po pravilu ne može da se takmiči. Svoje rakije peče uz male tajne, ne koristi šećere, a brojni evropski stručnjaci su ostali u čudu probajući ova pića vrhunskog kvaliteta.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR