Glas Javnosti

RADOST ZA SLADOKUSCE:Ruski naučnici razvili recept za slatkiše koji pospešuju zdravlje

Hrana
Autor: Glas javnosti

Ruski naučnisci su utvrdili da su neki slatkiši izuzetno zdravi i pooželjni u ishrani.

Zdravi proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanom hranljivom vrednošću, izvestila je pres služba ruskog ekonomskog univerziteta "Plehanov".

Istraživači sa ruskog ekonomskog univerziteta "Plehanov" (PRUE) razvili su recepte za slatkiše koji pomažu u održavanju zdravlja, produktivnosti i snage. Zdravi konditorski proizvodi uključuju čokoladu, kolače, vafle i medenjake sa povećanom hranljivom vrednošću, izvestila je univerzitetska pres služba.

Oni pomažu u zaštiti tela od agresivnih slobodnih radikala i omogućavaju uravnotežavanje vitaminskog i mikrohranjivog sastava hrane u skladu sa starosnim potrebama tela, naveli su stručnjaci.

Foto:Pixabay

Od slatkiša je teško napraviti obogaćenu hranu, jer su oni kalorični, međutim, istraživači su uspeli da povećaju hranljivu vrednost dodavanjem biljnih i životinjskih proteina i biološki aktivnih supstanci. Istovremeno, ovi slatkiši čuvaju tradicionalno atraktivan ukus.

"Modelirali smo recept od dve proteinske komponente koje su po sadržaju esencijalnih aminokiselina najbliže 'idealnom' proteinu. Ove komponente doprinose boljoj probavi, apsorpciji i asimilaciji proteina. Konačni sadržaj hranljivih sastojaka u proizvodima odgovara preporučenim dodacima u ishrani", rekla je Manana Tkešelašvili, zamenica direktora Istraživačkog instituta za sigurnost hrane ruskog ekonomskog univerziteta "Plehanov".

Slatkiši koje su razvili ruski naučnici mogu se praviti u bilo kom proizvodnom pogonu. Svi novi sirovi sastojci mogu se nabaviti u Rusiji, a uvezeni se mogu zameniti.

"Ovaj recept koristi netradicionalne biljne sirovine ruskih proizvođača, visokoproteinski suncokret u prahu i biljne preparate za vegane koji zamenjuju mleko", rekla je Manana Tkešelašvili.

Ona je istakla da se ovi sastojci ranije nikada nisu koristili u takvoj kombinaciji u proizvodnji čokolade i drugih slatkiša. Istovremeno, cena novih sastojaka je slična sa cenom šećera, što pozitivno utiče na konačni trošak ovih proizvoda. Takođe, slatkiši su bogati dragocenim aminokiselinama i silimarinom sa hepatoprotektivnim svojstvima, što pozitivno utiče na funkciju jetre i tela.

(Glas javnosti/Sputnik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR