Kao jedno od važnih azijskih raskršća, Tajland je vekovima svoju kuhinju obogaćivao uticajima iz Indije, Kine, Malezije i Indonezije. Usvojio je kulinarske tehnike i sastojke iz svake od ovih zemlja i spojio ih sa svojim gastronomskim nasleđem. Tajlandska ulična hrana je praktično zasebna atrakcija. O njenom bogatstvu i raznovrsnosti govori činjenica da se na ulicama svakodnevno hrane milioni ljudi. Sedamdesetih godina prošlog veka bekpekeri koji su dolazili u Tajland otkrili su zdravu, ukusnu i izuzetno jeftinu hranu. Tada je krenuo talas popularizacije ove kuhinje na zapadu. Danas je to jedna od najcenjenijih gastronomija sveta, piše travelmagazine.
Karakteristika tajlandske kuhinje je kombinovanje četiri osnovna ukusa – slanog, slatkog, gorkog i kiselog. U velikoj meri se koriste lišće korijandera, limun trava, sok limete, beli luk, ljute papričice, sok tamarinda, riblja pasta, đumbir i kokosovo mleko. Kombinujući ove sastojke sa svežim mesom, ribom, morskim plodovima i povrćem, tajlandski ulični „šefovi“ tehnikama kratke termičke obrade mešaju sve ukuse i zadržavaju svežinu i delikatnu aromu hrane.
Foto: Pixabay
Ulične tezge su specijalizovane za određena jela. Među omiljenim su kariji, posebno gaeng kiow wan gai – zeleni kari sa piletinom. U svetu je poznat pad thai – pržene nudle sa klicama, kikirikijem, jajima i čilijem. Svakako treba da probate i kai ho bai toei (začinjena pržena piletina uvijena u lišću) i tomyam (ljuto-kisela supa). Ako niste preterano gladni, za grickanje tokom šetnje idealni su ražnjići sa mariniranim svinjskim ili pilećim mesom. Omiljeni desert je khao niew mamuang – sutlijaš od kokosovog mleka sa mangom, a popularna je i pržena banana, kao i razne varijante pudinga od kokosa i voća. Istraživanje tezgi sa hranom jedno je od nezaobilaznih turističkih iskustava u Tajlandu.