Glas Javnosti

PUT HRANE: Šta je ono čime Italijani začine sva svoja jela?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Italijanska kuhinja je kombinacija maslinovog ulja, povrća, naročito, paradajza, žitarica, voća, sireva i ribe. Sve ovo Italijani konzumiraju u dva navrata dnevno. Onaj jutarnji obrok, koji nemamo ni mi, ali ga znamo kao doručak, zamenjuju jednim kapućinom. Ono što je bitno je da se, bilo da se radi o ručku bilo da se radi o večeri, nigde ne sme žuriti.

Kada nekog u Italiji pitate šta je italijanska kuhinja ili italijanska hrana, verovatno nećete dobiti odgovor, ali ako pitate za toskansku, rimsku, lombardijsku, ligurijsku, na takvo pitanje je moguće odgovoriti. Ako i nije tako raskošna i složena kao francuska, italijanska kuhinja je puna soka, mirisa i boje.


Italijani imaju dva obroka dnevno, ručak je prvi, a večera drugi. Umesto doručka sa zadovoljstvom uživaju u kapućinu s mlekom.
Jedu polako, uz ?čašu razgovora? i potpuno se posvećuju uživanju u ukusu svakog pojedinog dela obroka.

Meni se sastoji od toplog ili hladnog predjela, za kojim sledi prvo jelo, obično pasta, rižoto, njoke, palenta ili neka supa, sve, uglavnom, u vegetarijanskom izdanju. Za glavno jelo ide riba ili meso. Posle glavnog jela služi se salata i povrće i, naravno, desert. Slatkiši kojim se završava obrok ne mogu ni da se pobroje, a neki od njih su čuveni zabajone krem od jaja i vina ili tiramisu. To ipak nije kraj ovog obroka, jer u njega ulazi i šolja espresa i čašica likera, piše tajnikuvar.rs


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR