Glas Javnosti

PROVERENO TOPI MASTI! Ovih šest namirnica ubrzava metabolizam

Hrana
Autor: Glas javnosti

Istina je da ne postoji čarobna formula koja može promeniti sposobnost tela da topi masti, ali prehranom, vežbom i brigom o sebi možete ubrzati metabolizam.

1. Nemasno meso
Za probavu proteina potrebno je puno više vremena nego za probavu ugljenohidrata ili masti. Zato stručnjaci preporučuju da se jede sveže, nemasno meso poput piletine i ribe. Studije su pokazale da proteini mogu povećati sagorevanje kalorija nakon obroka za čak 35 odsto.

2. Mahunarke
Pasulj i mahunarke odličan su izvor biljnih belančevina. Takođe su bogate vlaknima. Telo troši puno energije kada razgrađuje vlakna i proteine, a to održava metabolizam u dobrom stanju.

Visok sadržaj vlakana u pasulju takođe pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečavanju želje za šećerom u popodnevnim satima.

3. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su još jedan odličan izvor proteina i vlakana. Istraživanja su pokazala da ljudi koji ih redovito jedu imaju manji rizik od rezistencije na inzulin i manji obim struka od onih koji ih ne jedu.

Njima je potrebno duže vreme da se razgrade, što ih čini boljim za metabolizam. Takođe, istraživanja su otkrila da orašasti plodovi mogu ubrzati metabolizam.

4. Žitarice
 Žitarice su složeni ugljikohidrati. Podrazumeva se da telu treba više vremena da ih razgradi. Istraživači su otkrili da konzumacija žitarica povećava potrošnju energije nakon obroka do 50% više nego konzumiranje prerađene hrane. 

Hrana sa složenim ugljikohidratima obično ima više hranjivih tvari, posebno vitamina B. Oni imaju važnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, što je osnova metaboličke funkcije. Svakako birajte integralne žitarice umesto prerađenih. Potražite integralno pšenično brašno, kvinoju, tamni pirinač, ječam, kukuruz i ovas,piše Index.

5. Probiotička hrana
Fermentisana hrana, poput jogurta, kefira i kiselog kupusa, pomaže povećanju broja dobrih bakterija u crevima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR