Glas Javnosti

PROIZVODNJA PRAVOG MEDA BEZ PČELA: Da li će izum jednog Srbina spasiti svet?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Kompanija MeliBio koju su 2020. godine osnovali preduzetnik iz Srbije Darko Mandić i dr Aron Šaler razvila je tehnologiju koja podrazumeva proizvodnju pravog meda bez pčela sa ciljem spasavanja velikog broja domaćih i diviljih vrsta ovih insekata.

Startap pod nazivom MeliBio, Inc. bavi se proizvodnjom pravog meda bez pčela i dobio je investiciju od 850.000 dolara u pre-seed rundi finansiranja. Tehnologija koja se u ovom slučaju koristi je zasnovana na sintetičkoj biologiji, preciznoj fermentaciji i nauci o biljkama, koja zamenjuje medonosne pčele kao izvor za proizvodnju meda.

S obzirom na to da je prisutno smanjenje broja pčela na svetskom nivou, a da bi ljudi na planeti bez ovih insekata preživeli samo naredne četiri godine, cilj ovog projekta da se zaštiti i očuva veliki broj pčela, ali i da se napravi jedan zdrav i potpuno veganski proizvod.

Darko Mandić objašnjava da je nekoliko godina pratio dešavanja u industriji hrane u SAD, te je inspirisan inovacijama u mesnoj industriji uvideo da je sledeći životinjski proizvod za koji će se razviti tehnologija proizvodnje bez same životinje upravo med. On kaže da jedan od glavnih razloga uništavanja biodiverziteta pčela predstavlja proizvodnja meda, da je svoju karijeru započeo u industriji meda i odlučio da je promeni nabolje.

Trenutno je cena ovako proizvedenog meda u rangu sa skupljim egzotičnim medovima, ali iz kompanije najavljuju da imaju želju da se sa razvojem tehnologije cena značajno snizi.

Osim toga, Mandić je ubeđen da će u budućnosti hrana najviše stizati iz laboratorija, a sve manje sa farmi. Ovo će kod nas, smatra, postati trend tek za par decenija, a cilj ovakve proizvodnje je da se sačuva jedina planeta koju imamo, na kojoj više niko nikada neće biti gladan i gde će se resursi koristiti na potpuno održiv način.

Da li će zaista ovako i biti i da li će novi načini i tehnologije proizvodnje hrane zaživeti i naići na razumevanje kod kupaca, ostaje da vidimo.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR