Skuvajte ih, a onda filujte u skladu sa individualnim željama ukućana.
tvrdo kuvana jaja
domaći majonez (ako ga ne jedete, koristite grčki jogurt)
biber
so
senf
začini i začinsko bilje po vašem ukusu (origano, kari..)
drugi dodaci (slaninica, šunka, sir, povrće...)
Tvrdo kuvana jaja oljuštite, a zatim isecite na pola. Izvadite žumanca, izgnječite ih i pomešajte sa majonezom, senfom i začinima. Dobili ste osnovnu smesu koju dalje nadograđujete različitim sastojcima. (Pročitaj: Savršenu liniju Iva Štrljić pripisuje čvrstom karakteru, a za doručak preferira ovaj slatkiš).
View this post on Instagram
U fil možete da ubacite izgnječeni avokado, sitno seckanu slaninu, rendani sir ili komadiće kuvane piletine. Ako u frižideru imate ostatke povrća (grašak, karfiol, paprika...), takođe možete da ih iskoristite. Jaja mogu da se pune i dimljenim lososom ili tunom iz konzerve.
Ako volite ljutu hranu, u smesu kojom punite jaja dodajte malo iseckanih ljutih prapričica. Ukus može da se obogati i čili sosom ili voćnim sokom (nekoliko kapi limunovog ili pomorandžinog soka).
Kad napravite fil, sipajte ga u belanca kašičicom, vodeći računa da ih ne oštetite.
Raznovrsno ih dekorišite - to će doprineti da budu vizuelno primamljivija (peršun, mirođija, aleva paprika, krastavčići, masline).
Punjena jaja služe se hladna, ali ne mogu se zamrznuti jer će im tekstura postati gumenasta.
Savet plus: Skuvajte nekoliko jaja više nego što vam je potrebno. Neće se sva dobro oljuštiti, tako da je najbolje imati spremljenu rezervu. Za razliku od nekih drugih specijaliteta, kod ovog je izgled podjednako važan kao i sam ukus. Prijatno!
(Glas javnosti)