Sastojke koji neutralizuju so dodajte pomalo, uz redovno probanje jela, kako biste znali da li ste preterali.
Šargarepa, luk ili krompir
Ako ste presolili supu, umak ili gulaš, u jelo dodajte jednu celu glavicu luka, šargarepu ili krompir, koji će lako “pokupiti” višak soli u obroku.
Limunov sok
On se takođe može koristiti za presoljenu supu, ali budite oprezni. Ovaj trik deluje samo ako ste dodali so malo od planiranog, u suprotnom dobićete preslanu ili prekiselu supu.
Mleko, jogurt ili pavlaka za kuvanje
Presoljeno meso ili paprikaš takođe možete spasiti uz pomoć ovih namirnica. Kremasti mlečni proizvodi uspešno neutrališu slanoću jela.
Jabuka
Ovo je trik naših baka. Ostavite jabuku u jelu kako bi pokupila so, a potom je izvadite i bacite.
Voda
Uvek možete dodati vodu, ali ako vam je potrebno da jelo bude malo gušće, onda možete dodati bešamel sos.
Mocarela
Ako je u pitanju preslano povrće, kombinujte ga sa blagim sirom poput rikote ili mocarele, kako biste ublažili slan ukus.
Penušavo vino ili mineralna voda
Ako nemate vremena da popravljate jelo, poslužite ga uz penušavo vino ili mineralnu vodu. “Mehurići” će “isprati” slain ukus i omogući će vam uživanje u obroku.
8 min