Glas Javnosti

PREJELI STE SE ZA PRAZNIKE! Krajnje je vreme za čišćenje organizma, ovo su namirnice koje pomažu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Posle višenedeljnog božićnog posta, svako koje ispoštovao do kraja, sigurno se našao u situaciji da se ova dva dana prejeo, i tako nano muku svom stomaku.

 

Ishrana treba da bude umerena, da organizam ne bi pretrpeo šok. Prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na naše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodimo postepeno.

 
Malo je onih koji mogu da se suzdrže posle posta. Šta ova promena u ishrani donosi našem telu, kako da ponovo uvedemo u ishranu mrsnu hranu i pritom budemo umereni.

Često se dešava da po završetku posta ljudi bez kontrole pređu na masnu prazničnu hranu. Šta se tada dešava u našem organizmu?

„Tako je. Citiraću patrijarha Pavla, koji je rekao da je isposnik onaj pastir koji pojede i parče sira i parče hleba. Ključna reč je umereno. Kada postimo, moramo biti umereni u redovnim obrocima“, istakla je nutricionistkinja Marija Rapajić za RTS.

Napominje da bi doručak u vreme posta trebalo da bude od osam do devet, oko 12 voćna užina, ručak uvek treba da bude proteinski: riba, mahunarke, grašak, boranija, sočivo. Večera da bude lagana – salata koja se može kombinovati sa sojom.

„Kada se post završi, naše telo dobija ‘vučju glad’ za hranom. Počećemo od devet sati sa doručkom, pojesti sve ono što nam stane na dlan. To može biti parče mesa, ruska salata. Treba imati četiri do pet obroka tokom dana i tako će se izbeći prejedanje. Treba jesti na četiri sata, jer se tako ubrzava metabolizam“, ističe nutricionistkinja.

Dodaje da nam organizam signalizira da je sit onda kada su nam zalogaji najslađi. Pošto je organizam sit, sve ostalo je prejedanje.

Kod slatkiša je takođe potrebna umerenost. Dovoljno je jedno parče, ali tek nekoliko sati posle ručka. Kada postimo, treba da izbegavamo pekaru, hranu treba pripremiti kod kuće i poneti.

Ističe da postoji detoksikacija organizma koja traje tri dana. Prvog dana jede se voće i povrće, ali pripremljeno na vodi. Drugi dan, treba jesti skrob, crveni krompir, bananu, svežu šargarepu. Treći dan treba uneti proteine – parče belog mesa sa salatom.

„Treba uneti i dosta tečnosti, ali voditi računa ako imamo povišen krvni pritisak“, rekla je nutricionistkinja Marija Rapajić.

Detoks od masne hrane, pati jetra

Poslednjih dana smo se prepustili uživanju u hrani i piću, neki možda i previše pa će detoks organizma dobro doći

Zato vam i donosimo listu namirnica koje će u borbi sa zaostalim masnoćama i drugim toksinima u telu najviše pomoći.

Jetra je naš najveći saveznik u čišćenju organizma, a da bi lakše obavljala svoj posao, potrebna joj je i naša pomoć.

Pomoći ćemo joj tako što ćemo jesti hranu koja će očistiti celo naše telo od mnogih štetnih materija koje unosimo u njega konzumiranjem masne i nezdrave hrane, alkohola i gaziranih pića.

Brokoli

Brokoli je divna hrana, a njene zdravstvene prednosti su nebrojene. Klice brokolija imaju 30 do 50 puta jače antikancerogeno dejstvo od brokolija, koji je jedan od najjačih antioksidanata.

Grejpfrut

Grejpfrut je poznat kao moćno sredstvo za čišćenje jetre. Sadrži flavonoid koji se zove naringenin, koji stimuliše jetru da sagoreva masti umesto da ih skladišti. Iscedite njen sok u čašu i malo razblažite običnom ili mineralnom vodom.

Čia semenke

Vlakna podstiču varenje i uklanjanje otpadnih proizvoda. Preporučljivo je jesti između 25 i 35 grama vlakana dnevno jer brzo donose osećaj sitosti i hrane zdrave bakterije u sistemu za varenje.

Čia semenke 

Bogatstvo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana u čia semenkama znači da mogu da pomognu u povećanju apsorpcije hranljivih materija, u borbi protiv holesterola, i da ubrzaju i regulišu funkciju creva i pomažu u sprečavanju zatvora.

 
Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, lešnika i oraha puni su aminokiselina i proteina, što ih čini privlačnim onima koji žude za vitkom figurom. Osim toga, ne sadrže šećer, već vlakna koja ih čine zasićenima. Orašasti plodovi su bogati esencijalnim masnim kiselinama, L-argininom i glutationom, koji pomažu u detoksikaciji jetre.

Ren

Ren je moćno sredstvo za čišćenje organizma. Ova začinjena hrana podstiče razgradnju masti i detoksikaciju jetre, bubrega i creva. Pomaže i u radu organa za disanje, koji takođe učestvuju u eliminisanju štetnih materija.

Bokvica

Bokvica je biljka bogata topivim vlaknima. Upija toksine i kolesterol koji se lakše izbacuju iz organizma, a može ga se pronaći u obliku praha koji se uzima kao napitak, a između ostalog je izvrstan i za probavu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se pravi od svežih listova i sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam. Na primer, kofein koji stimuliše varenje.

Količina kofeina je manja nego u kafi, što je dobro jer se čaj može piti nekoliko puta dnevno bez unosa previše kofeina, a može se popiti i do jednog litra dnevno. Čak i stara kineska poslovica kaže: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja."

 
Susam

Semenke susama uspešno smanjuju negativan uticaj alkohola i drugih toksina na jetru. Mogu se koristiti kao dodatak salatama ili mesu.

Potočarka

Ljekovita potočarka je veoma hranjiva biljka. Bogata je vitaminima A, B, D i E, mineralima, proteinima i vlaknima. Sadrži više vitamina C i od limuna kao i više gvožđa od spanaća. Osušeni listovi ove biljke i njene semenke mogu da se koriste kao začin i dodaju supma i čorbama.

Kupus

Čak 92,5 odsto kupusa čini voda, pa se smatra dijetalnim namirnicama. Sa svega dvadesetak kalorija na sto grama voća, preporučuje se osobama na dijeti. Pored toga, usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u masti. Pošto ima i visok procenat celuloze, stimuliše varenje i smanjuje nadimanje.

Zeleno povrće

Zeleno povrće je samo po sebi odličan saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Sastoji se od cikorije, kelja, praziluka, zelene salate, blitve i kopra.

Kad god je moguće treba ga jesti sirovog, a ako je kuvano, kuvati na pari da bi se sačuvalo što više hranljivih materija. Hlorofil iz ove vrste povrća pomaže telu da ukloni toksine iz okoline (teške metale i pesticide) i glavni je saveznik često preopterećene jetre.

Beli luk

Beli luk ima izražen antibakterijski i antivirusni efekat. Učestvuje u detoksikaciji tako što aktivira enzime koji pomažu u radu jetre.

Limun

Vitamin C rastvara toksine u vodi i tako ih lakše izbacuje iz tela. Zato s vremena na vreme, umesto vode, popijte limunadu.

BONUS VIDEO: Poznati reditelj i scenarista o urbanim likovima Beograda i o tome kako je obio stan gradonačelnika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR