Postoji mnoštvo recepata koje možete da iskoristite tokom posta, a da unosite u organizam sve što je potrebno.
Za danas su na meniju posne punjene paprike na vodi čiji ukus ćete dugo pamtiti.
Sastojci:
20 srednjih babura za punjenje
150 g crvenih sojinih ljuspica
150 g šampinjona
120 g pirinča
100 g kukuruza šećerca
100 g bulgura
2 srednje glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 srednje šargarepe
suvi biljni začin
biber
1 kašika aleve paprike
1 veza peršuna
Za preliv:
1/2 l pasiranog paradajza
3 kašike brašna
1 l vode
suvi biljni začin
Priprema:
Paprike očistiti i pripremiti za punjenje. Soju preliti vrelom vodom i ostaviti da nabubri. Crni luk, beli luk, šampinjone i šargarepu sitno iseckati. Peršun, takođe, iseckati sitno.
U veću vanglu staviti oceđenu soju, zatim dodati crni i beli luk, šampinjone, šargarepu, kukuruz šećerac, bulgur, peršun i pirinač. Sve dobro promešati. Posuti sa alevom paprikom i začinima, po ukusu.
Pripremljenom smesom napuniti paprike i poređati ih (uspravno) u dubljoj posudi. Zatvoriti ih krompirom.
Preliv: U šerpu sipati pasirani paradajz i pola litra vode, pa staviti na šporet, da provri. U ostatak vode razmutiti brašno, pa sipati u provreli paradajz. Začiniti po ukusu. Čim smesa, ponovo, provri sipati preko paprika i staviti paprike da se kuvaju. Paprike kuvati na tihoj temperaturi, najviše dva sata.