Glas Javnosti

Pre nego što zasučete rukave u kuhinji trebalo bi da znate koje povrće je zdravije jesti KUVANO, a koje SIROVO?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Neke vrste povrća ne možemo jesti sirove, dok je druge bolje jesti kuvane pošto se na visokoj temperaturi stvaraju jedinjenja koja su korisna za organizam, a sirovo povrće ih sadrži u manjim količinama.

Kad se kuvaju u vodi, pojedine namirnice gube i do 70 odsto hranljivih materija, zato je bolje spremati ih na pari.

PARADAJZ

Likopen je antioksidans za koji su mnoge studije dokazale da ga organizam najbolje apsorbuje kad je kuvan, tako da je konzumiranje umaka od paradajza i kečapa delotvornije nego sirovi paradajz.

BROKOLI

Ako ga kuvate, neka to bude što kraće na pari, dok ga sirov možete pripremiti kao salatu. Dobro ga operite, naseckajte na manje komadiće i začinite s malo maslinovog ulja, limunovog soka i belog luka.

SPANAĆ

Sirovim spanaćem možete podstaći proizvodnju žučnih i bubrežnih kamenaca, pa treba biti oprezan. Kuvanjem se kod spanaća postiže apsorpcija više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Kuvajte ga isključivo na pari.

ŠARGAREPA

Ako je jedete sirovu, organizam će apsorbovati više kalcijuma, kalijuma, gvožđa i cinka. Tokom kuvanja gubi polifenole, sastojke koji imaju antioksidativno dejstvo i štite telo od bolesti i starenja.

CVEKLA

Poznato je da deluje protiv niza bolesti, među kojima su svi oblici anemije, arteroskleroza i masnoće u krvi, sprečava infekcije i štiti od malokrvnosti i bolesti jetre. Većina fitoaromaterapeuta koji preporučuju cveklu istaći će da preporuke važe samo za sirovu cveklu, dok kuvana nema lekovita svojstva.

PAPRIKA

Sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego pomorandža, a pošto je vitamin C nestabilan na toploti, kuvanjem nivo hranljivih materija opada. Ipak, ako lagano na pari prokuvate zelenu baburu, povećaćete mogućnost da veže žučnu kiselinu tokom probave, što će pomoći da izbacite otrove iz organizma.

KUPUS

Dobro ga je konzumirati na oba načina, s tim da i za njega važi pravilo da se ne sme dugo kuvati, jer u tom slučaju u velikoj meri gubi antikancerogena svojstva.

GLJIVE

Sadrže agaritin, toksično jedinjenje za koje se veruje da je kancerogeno, pa ih obavezno treba skuvati, ili barem osušiti. Jednom skuvane gljive nije dobro podgrevati.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP