Domaćice u Srbiji ne mogu da zamisle zimnicu bez ajvara, pa vrlo rado razmenjuju međusobno provereno dobre recepte. Ali, kada su isprobale jedan, koji je star, čak, 108 godina - ukus ih je ostavio bez daha. Naime, još neobičnija je stvar što u receptu iz 1915. godine, za koji se veruje da je objavljen u ratnom kuvaru, crvene paprike uopšte nema.
Recept za ajvar
"Uzmite tri poveća modra patlidžana, stavite ih na jaku žeravicu da se peku. Sad uzmite 4 zelene paprike - babure i ispecite ih na ploči od ognjišta. Kad bude to pečeno, paprike stavite u hladnu vodu, a patlidžan oljuštite, ali pazite da meso od patlidžana ostane čisto".
"Uzmite paprike i skinite gornju kožu, stavite paprike i patlidžan u drvenu stupu, u kom je već utučeno 3-4 češlja belog luka i sve to zajedno dobro utucite sa drvenim tučkom, da bude podjednako sitno. Sipajte u činiju i dodajte tri-četiri glavice na trenici istrvena luka, osolite, sirćetom okiselite, stavite tri četiri kašike finog zejtina, dobro sve to izmešajte, prelijte još malo zejtinom i odnesite na sto. Ovako napravljen ajvar može se na hladovini održati više dana."
Glas javnosti / P04S