Kako navodi Euronews Srbija, sajt, na kom se ocenjuju i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama, Srbiju je trenutno smestio na dvadeseto mesto najboljih kuhinja sveta, ali pošto se glasanja za najbolja jela i gastronomije često organizuju, pozicija je varirala, navodi portal 021.rs.
Iako pljeskavica važi za najpopularnije jelo iz Srbije, pošto ga je probao najveći broj glasača, najbolje ocene dobio je petrovački kulen, a slede ga komplet lepinja, leskovački domaći ajvar, klasičan ajvar, leskovački roštilj, pirotska peglana kobasica, pazarske mantije, futoški kupus, užička pršuta i miročki sir.
1. Petrovački kulen
2. Komplet lepinja
3. Leskovački roštilj
4. Pirotska peglana kobasica
5. Pazarske mantije
6. Užička pršuta
7. Miročki sir
8. Sarma
9. Pljeskavica
10. Burek sa sirom
Urnebes je na 16. mestu, perkelt na 18, a iza njega su gomboce na 19. mestu. Proja je na 30. mestu, sremska kobasica na 34, a čorbast pasulj na 37.
Glas javnosti/ M01S