Glas Javnosti

POSTOJI MNOGO BOLJI NAČIN: Ako volite prženu hranu, uz ove trikove će biti ZDRAVIJA!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pržena hrana bi trebalo da se izbegava, jer nije zdrava kao kuvana i pečena. Ipak, postoje trikovi da se i ona pripremi na bolji način.

Verovali ili ne, ako se i odlučite da pržite hranu, to možete učiniti na jedan novi, zdraviji način, piše Agroinfo.rs

Evo nekoliko korisnih saveta.

Maslinovo ulje

Ako već morate da pržite hranu, najbolje bi bilo da koristite maslinovo ulje jer je stabilnije na visokim temperaturama. Ono će zadržati sve svoje nutritivne vrednosti i kvalitet i možete ga duže koristiti od ostalih ulja, na primer kukuruznog i suncokretovog. Osim toga, često je umesto ulja pogodno koristiti i svinjsku mast koja je zdrava.

Temperatura ulja

Ako temperatura ulja nije odgovarajuća, hranu ćete pripremati znatno duže i postoji mogućnost da namirnice upiju mnogo više ulja, što nije požaljno. Idealna temperatura za prženje je između 162 i 204 stepena celzijusa.

Koristite sveže i čisto ulje

Nemojte za prženje koristiti staro ulje koje je izgubilo svoju hranljivu vrednost. Takođe, ako pržite u fritezi, nemojte dugo da pržite u istom ulju jer će ostaci hrane od prethodnog prženja početi da gore.

Pohovanje i gazirana voda

Ako hranu pohujete, koristite pirinčano ili kukuruzno brašno. Pšenično je puno glutena, što znači da će hrana upiti mnogo ulja. Takođe, kod pohovanja možete dodati malo sode bikarbone ili kisele vode. Dok se prži, iz hrane će se osloboditi balončići gasa, pa će namirnice samim tim manje apsorbovati masnoću. Ovi trikovi će vam pomoći da vaš prženi obrok bude ipak zdraviji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP