Sastojci za posne sarme sa pečurkama:
1 šolja pirinča,
2 šolje vode,
1 kašika maslinovog ulja,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka,
2 šolje sitno šampinjona ili drugih pečuraka,
1/2 šolje pasiranog paradajza,
1 kašičica sušenog origana,
so i biber po ukusu,
1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika).
Posne sarme sa pečurkama se pripremaju na sledeći način:
Operite listove kiselog kupusa (ili kiselu zelenu papriku) i ostavite ih da se ocede.
U činiji, operite pirinač i procedite ga.
U šerpi, zagrejte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte ga dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U drugoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte crni luk i beli luk i dinstajte dok ne postanu staklasti.
Dodajte seckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom.
Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.
Dodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama.
Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.
U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka.
Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Na svaki list kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil.
U veliku šerpu složite sarmu u redove.
Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) i prelijte sve sa vodom (tako da su sarme prekrivene).
Pokrijte šerpu i kuvajte sarmu na laganoj vatri oko 60-90 minuta, dok sarma ne postane mekana.
Poslužite posne sarme sa pečurkama tople.
Glas javnosti / O10S