Pre nekoliko nedelja, priznati srpski enolog Mladen Dragojlović posetio je u Toskani Džejmsa Saklinga, jednog od najuticajnijih vinskih kritičara na svetu, i predstavio mu – premijerno za ovog kritičara – selekciju vina iz Srbije. Naša vina iz kuća Đoković, Matalj i Matijašević osvojila su visoke ocene i laskave degustatorske beleške od strane čuvenog kritičara, a jedno vino iz vinarije Matijaševi
Za Matijaševićev SoviNoa Fume Blanc 2020, ocenjen sa vrlo visoka 93 poena, Sakling je rekao da je vino srednjeg tela i kremaste teksture, sa aromama lomljenog kamena, isečenog limuna, guave i kremena, i preporučio da se pije sada. Vertikali vina SoviNoa od 2019 do 2021 Sakling je dao po 90 poena, što je ujedno i tihi kompliment ujednačenosti kvaliteta ovog sovinjon blana iz godine u godinu.
Matijaševićeva Belina 2020, napravljena od smederevke, pomalo potcenjene sorte u čije potencijale u ovoj vinariji duboko veruju, osvojila je 90 poena. Značaj činjenice da je jedan od najuticajnijih vinskih kritičara na svetu probao i ocenio vino od smederevke veliki je kamen-međaš za ovu sortu.
- Vino sa aromama i ukusima dinja i limuna. Srednje telo, kremasta struktura i završnica puna ukusa. Piti sada – napisao je Sakling u degustatorskoj zabelešci, prenosi sajt Vino & Fino.
Vina mlade vinarije Đoković, Syrah 2019 i Chardonnay 2019, osvojila su po 91 poen. Za Syrah 2019 Sakling je napisao da je pun mesnih i začinskih aroma, uz tamni duvan i crno voće.
- Sveže i vrlo ukusno. Sira sa pravim karakterom, koji pravi porodica čuvenog tenisera Novaka Đokovića. Piti sada – naveo je Sakling, koji je za šardone ove kuće rekao da je sveže i vibrantno vino srednjeg tela, lepih kiselina i iskričave završnice, uz ukus kuvanih jabuka i meda, piše portal Ekapija.
Kremen Kamen 2019 vinarije Matalj, njihov već čuveni premijum kaberne sovinjon koji se pokazao kao bestseler u svakoj berbi, osvojio je 92 poena i opasku da je posredi precizno napravljeno vino sa aromama crne ribizle i slatkog duvana, srednjeg do punog tela i čvrstih tanina. Sakling preporučuje čekanje još dve do tri godine do otvaranja, iako kaže da se može piti već sada.