Okiti se ukrasima od brašna u vidu, ptica, žita, grožđa, cveća, burencima, knjigom i td. Iznosi se na već obogaćen sto sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandžama a zatim posvećuje i seče ili lomi (po tradiciji i običajima)
Jednostavan je za pripremiti,veoma ukusan i prijatan za oko.
Sastojci
TESTO
1 kg. brašna
150 gr. margarina
2 dcl. jogurta
2.5 dcl mleka
1 kvasac
2 kasičice soli
5 kasika ecera
3 jaja
1 vanil secer
PREMAZ
razmućeno jaje
ukrasi od brašna
Priprema
1.
U mlako mleko u koje smo dodali secer izmrvimo kvasac i ostavimo da se digne.U brasno dodamo uzdigli kvasac, ulje, jogurt, jaja, so, vanilin secer i rastopljeni margarin, dobro umesimo sve dok se ne pocne odvajati od posude i praviti se mehuri vazduha u testu.
2.
Ostavimo da lepo naraste pokriveno platnenom krpom na toplom.
3.
Nakon toga izrucimo testo na povrsinu i premesimo ga.Odsecemo malo testa od kojeg cemo napraviti dve pletenice za vrh kolaca. Zatim razvucemo preostalo testo u plocu pravougaonog oblika debljine 1.5 santimetar i savijemo u rolat.
4.
Rolat testo isecemo na sedam trouglova (zasicemo koso) i poredjamo ih u duboku serpu koju smo namazali debelo margarinom.Sest trouglova ukrug a sedmi u sredinu.
5.
Na vrh stavimo pletenice koje smo savili u krug I tako polozili na kolac u vidu krune. Treba nam jedva sira I veca I jedna manja, ta manja se smesti u siru.
6.
Prekrijemo krpom i ostavimo da naraste.
7.
Dok testo raste napravimo od brasna i mlake vode tvrdo testo i napravimo ukrase