Glas Javnosti

PIRINAČ MOŽE BITI I OTROVAN! NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU na pravilnu upotrebu ove VREDNE NAMIRNICE!

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi ne znaju da je pirinač jedna od namirnica koja ne može dugo da se čuva u frižideru.

Iako nije kvarljiv koliko recimo spanać i meso, on je ipak namirnica koja može lako da promeni svoju strukturu i da postane toksičan za organizam ljudi. 

Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kada jednom skuvate pirinač, najviše 3-4 dana smete da ga držite u frižideru, a u zamrzivaču (što se uopšte ne preporučuje jer gubi ukus), maksimalno tri do četiri meseca.

Ukoliko se odlučite da ga podgrevate ovo morate da znate!

Nutricionistkinja Beti Gold kaže da zapravo pirinač zapravo uopšte ne bi trebalo ponovo zagrevati.

“Podgrejani pirinač, ako se to radi pogrešno, može da razvije bakteriju “Bacillus cereus” koja uzrokuje trovanje hranom”, rekla je i preporučila nekoliko “bezbednih” načina.

“Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, pirinač ohladite tako što ćete ga podeliti u plitke posude za hranu s poklopcem.”

Napominje i da ovu namirnicu treba čuvati na temperaturi od 4 stepeni C ili nižoj, a ako je duže od dva sata stajala napolju – bacite je!

Da li se i kako pirinač sme podgrevati u mikrotalasnoj peći?

Skinite poklopac s posude. Na svaku šoljicu pirinča dodajte 1 do 2 kašike vode. Poklopite i zagrevajte u mikrotalalasnoj 3 do 4 minuta.

Šta ako ga podgrevate u tiganju?

Prebacite pirinač u tiganj sa uljem i stalno mešajte na umerenoj vatri. Viljuškom razbijte sve grumenčiće i vodite računa da se svuda ravnomerno zagreje.

Podgrevanje na pari je manje štetno

Pirinač prebacite u posudu u koji ste stavili 1 do 2 kašike putera ili ulja. Dodajte 1 do 2 kašike vode na svaku šoljicu pirinča i ostavite da se lagano kuva. Poklopite i povremeno promešajte. Nakon što voda proključa, pirinač je zagrejan.

Kako podgrejati zamrznuti pirinač?

Pirinač u posudi poprskati kašikom, dve vode po šoljici pirinča. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ubrusom i stavite u mikrotalasnu rernu na visoku temperaturu 1 do 3 minuta. Izvadite i lagano usitnite viljuškom, pa vratite u mikrotalasnu.

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR