Glas Javnosti

PEČETE PAPRIKU: Primenite neki od ovih trikova za jednostavno LJUŠTENJE

Hrana
Autor: Glas javnosti

Donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete čišćenje paprike odraditi brzo i jednostavno.

Bez obzira na to treba li vam pečena paprika za ajvar ili jednostavno želite uživate u salati od pečenih paprika, njihovo guljenje sigurno vam komplicira pripremu. Pročitajte i primenite jedan od ovih pet trikova koji će vam pomoći u tome.

1. TRIK S ALUMINIJSKOM FOLIJOM
Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u pećnici. Prije pečenja vrh posude ili protvana dobro prekrijte aluminijskom folijom. Čvrsto stisnite rubove kako zrak ne bi mogao ući u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste “zarobili” ispod folije odvoji ćete kožu od mesa paprike i lakše ćete je guliti.

2. TRIK SA ČINIJOM
Ako paprike pečete u pećnici, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu “hrpu”, prekrijte većom činijom i pustite da se ohlade. Dobi ćete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

3. TRIK S ČAČKALICOM
Ponekad koži paprika treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što pre skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod kožu i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposljetku prstima odvojite oslobođenu kožu.

4. TRIK S PAPIRNATIM UBRUSOM
Paprike možete peći cele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom šporetu. U guljenju celih pečenih paprika pomaže trik Marthe Stewart. Vruću papriku nakon grilanja zamotajte u kuhinjski papirnati ubrus i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite kožu s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga smočiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli videti ostatke papira.

5. SAVET SA PAPIRNOM VREĆICOM
Ako nemate papirne ubruse prilikom pečenja kod kuće, poslužiće vam čvrsta papirna kesa, npr. ono pekarskih proizvoda. Način je isti - ljute paprike stavite u vrećicu, koja se zatim dobro zatvori i pustite da se paprike ohlade u njoj, a zatim vrećicom nežno odvojite kožicu od mesa.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR