U Nepalu je prošle sedmice na Himalajima poginula poznata američka ski planinarka Hilari Nelson.
Dobar plod prepoznaćete jednom metodom – lagano ga pritisnite vrhovima prstiju – trebalo bi da bude blago mekan.
Zagrejte rernu na 220°C. Vrela rerna ključna je za odvajanje kestena od kore.
Kako bi se ravnomerno ispekli važno je preseći koru, ali pažljivo. Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda – ne predugačku i duboku. Stavite kestenje u jednu posudu i dobro ga isperite pod vodom.
Nakon toga, stavite ga u šerpu s hladnom vodom da se kuva. Čim voda počne da vri, izvadite kestenje šupljikavom kašikom i stavite u plitku posudu za pečenje. Ovo brzo kuvanje stvoriće savršeno okruženje za stvaranje pare nakon što dođu do vruće rerne.
Kestenje ređajte u posudu za pečenje ravnom stranom nadole, presečenom stranom prema gore. Pecite u rerni oko 15-20 minuta, ali ovo vreme može varirati u zavisnosti od veličine plodova koje ste kupili piše 24sedam
Nakon što dobijete savršeno pečeno kestenje, izvadite ga iz rerne i zamotajte u čistu kuhinjsku krpu, pa ostavite da odstoje u krpi oko 10-15 minuta.
Osim što ih možete jesti tako pečene, možete napraviti kesten pire, razne namaze i preukusne čorbe.