Glas Javnosti

PAZITE ŠTA JEDETE: (NE)RASPOLOŽENJE se krije U TANJIRU

Hrana
Autor: Glas javnosti

Mnogi faktori utiču na naše raspoloženje. Među njima je i hrana koja, kako tvrde stručnjaci, može i da popravi i da pokvari raspoloženje.

Neke namirnice mogu da nas učine apatičnim, uznemirenim, remeteći nam uobičajeni ritam života. To su:

FERMENTISANI I DIMLJENI PROIZVODI. Dimljene kobasice, kiseli kupus i odležali sirevi napravljeni tehnologijom fermentacije, uz učešće bakterija, sadrže histamin, sposoban da podigne nivo adrenalina u krvi. To dovodi do uznemirenosti, brige i nesanice.

BELO BRAŠNO. Bez ovog sastojka nema hleba, kolača ni konditorskih proizvoda. Proizvode od rafinisanog belog brašna odlikuje visok glikemijski indeks, pošto se prilikom dospevanja u organizam ono transformiše u šećer. Nagli skok nivoa glukoze u krvi izaziva neobjašnjiv osećaj uznemirenosti i straha.

AJKULA, SKUŠA I DRUGI MORSKI GRABLJIVCI. Ove ribe možete da upotrebljavate najčešće jednom nedeljno, dok je veštački gajene vrste dozvoljeno koristiti dva-tri puta u istom periodu. Okeanski čistači – ajkula, kraljevska skuša, tuna i sabljarka sposobne su da gomilaju živu u svom organizmu. Prilikom dospevanja u ljudsko telo živa prelazi u mozak i taloži se u bubrezima i jetri, ispoljavajući toksično dejstvo.

POVRĆE IZ PORODICE POMOĆNICA (Solanaceae). Paradajz, patlidžan, paprika i krompir sadrže biljni pesticid glikoalkaloid koji je za čoveka opasan samo u velikim količinama. Ovo organsko jedinjenje razdražuje nervni sistem i često izaziva nesanicu. Radi svođenja negativnog uticaja na nulu, ovo povrće nemojte jesti pred spavanje!

HRANA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE:

BANANE. Sprečavaju pojavu hipertenzije i obezbeđuju organizmu kalijum, potreban za normalan rad srca i nervnog sistema. Fosfor, gvožđe i vitamini, posebno oni iz B-grupe, nalaze se u bananama i održavaju dobro raspoloženje.

SARDINE I LOSOS. Masne sorte ribe sadrže polinezasićene omega-3 masne kiseline, koje su veoma dragocene za organizam. Dovoljno je da pojedete 140 g ribe jednom nedeljno. Omega-3 masne kiseline sprečavaju pojavu ateroskleroze i štite od depresije.

BROKOLI. Samo 100 g ove kupusnjače obezbeđuje organizmu dovoljnu dozu vitamina K, dragocenog za poboljšanje pamćenja i normalan rad srca. Brokoli takođe sadrži antioksidanse, koji su sposobni da produže mladost. Želite li da očuvate bistar um do duboke starosti? Uključite ovo povrće u svoju ishranu!

BRAZILSKI ORAH. Idealan izvor selena, čiji deficit izaziva razdražljivost, plahovitost i agresiju. Pojedite po tri oraha svaki dan. Brazilski orah koristan je i za rad srca i nervnog sistema.

BOROVNICE. Zahvaljujući askorbinskoj kiselini (100 g sadrži 24% dnevne norme), ove bobice jačaju imunitet i održavaju radnu sposobnost. Kalijum, magnezijum, mangan i antocijani (daju bobicama tamnoplavu boju) imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

KOKOŠJA JAJA. U sastav ovog proizvoda ulazi holin, koji učestvuje u sintezi acetilholina. Ovo jedinjenje spada u neurotransmitere, koji vrše prenos impulsa u kori velikog mozga. Podižu raspoloženje, stimulišu rad mozga i poboljšavaju pamćenje.

PILETINA. Sadrži triptofan, amino-kiselinu potrebnu za proizvodnju hormona sreće, serotonina, piše Ruski doktor. Komad pilećih grudi napuniće vas energijom i dobrim raspoloženjem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR