Glas Javnosti

PAZITE NA SVOJE ZDRAVLJE: Ove namirnice su KANCEROGENE ukoliko se jedu podgrejane

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sigurno ste čuli da određenu hranu posle hlađenja ne bi trebalo podgrevati, ali će vas iznenaditi koje sve namirnice spadaju u ovu grupu.

Često nam se dešava da hranu koju pripremimo ne pojedemo odmah, već određena količina ostane. Onda je najčešće čuvamo u frižideru sa namerom da je pojedemo za neki drugi obrok. Međutim, neke vrste namirnica. kada se jednom ohlade, nije preporučljivo ponovo podgrevati. U ovom procesu te namirnice mogu početi da emituju kancerogene materije koje su potencijalno vrlo štetne po naše zdravlje. Evo koju hranu nikada ne bi trebalo ponovo podgrevati.

Pečurke

Ukoliko posle pripremanja stoje manje od 24 sata u frižideru, pečurke bi navodno smeli podgrejati na tihoj vatri tek toliko da se 'umlače'. Međutim, preporuke su da se ni ovo ne radi. Iako sadrže visok procenat proteina, vitamina i aminokiselina, vrlo često se teško vare. Ukoliko ih podgrejete, problem postaje još veći. Struktura proteina u pečurkama se menja i to dovodi do nadimanja i bolova u stomaku. Zagrevanjem se u njima razvijaju toksini koji sadrže oksidativni azot i slobodne radikale, koji mogu izazvati brojna oboljenja. Podgrejane pečurke su potencijalno kancerogene. Najbolje bi bilo da kada ih pripremate, tačno odredite potrebnu količinu i odmah ih pojedete tople.

Krompir

Ponovnim podgrevanjem, u krompiru se razvijaju bakterije koje mogu izazvati botulizam. Botulizam je trovanje izazvano botulinskim toksinom, koji proizvodi botulinusov bacil, koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suhomesnatim proizvodima, ali i u krompiru. Botulizam može izazvati mučninu, bol u trbuhu, dijareju, slabost, povišenu temperaturu, vrtoglavicu, ali i ozbiljnije posledice poput paralize, gušenja, a na kraju i smrti. Ukoliko krompir ne pojedete odmah, čuvajte ga u frižideru i pojedite hladnog nakon dva dana najviše. U suprotnom ga bacite. Ukoliko promeni boju, odmah ga odložite u smeće.

Spanać

Mnogi već znaju za ovo i pridržavaju se toga. Spanać je, kao i celer, pun nitrata koji postaju nitriti i nitrosamini posle podgrevanja. Izbegavajte i podgrevanje drugog lisnatog povrća poput šargarepe i repe. Podgrevanjem, nitrati se pretvaraju u nitrite i ove namirnice postaju toksične i kancerogene ukoliko se podgreju. Osim toga, spanać sadrži veliku količinu gvožđa, a zagrevanjem, gvožđe može da oksidira. Oksidacija gvožđa stvara opasne slobodne radikale, za koje se veruje da uzrokuju mnoge bolesti, uključujući neplodnost i rak.

Jaja

Ukoliko kuvana jaja ne pojedete dok su topla, nemojte ih nanovo podgrevati, već ih pojedite hladna. Budući da sadrže veliku količinu proteina, a samim tim i azota, usled visoke temperature kod podgrevanja azot može oksidirati, što može uzrokovati razna oboljenja, uključujući i kancer. Naravno, podrazumeva se da ne treba podgrevati ni omlet ili jaja spremljena na bilo koji drugi način.

Piletina 

Kada se podgreva pileće meso, dolazi do promene strukture proteina i to može dovesti do problema sa varenjem. Najbolji način da je konzumirate posle dan ili dva, ukoliko je do tada niste pojeli, je da je dodate u hladnu salatu ili napravite sendviče.

Pirinač

Pirinač takođe spada u namirnice koje ne treba podgrevati. Prema britanskoj Agenciji za standarde hrane (FSA), zagrejani pirinač može uzrokovati trovanje hranom. To je zbog prisustva visoko otpornih bakterija zvanih bacillus cereus. Toplina ubija ove bakterije, ali može proizvesti spore koje poseduju toksična svojstva. Jednom kada se pirinač zagreje i ostane na sobnoj temperaturi, spore koje sadrži mogu se umnožiti, što može uzrokovati trovanje hranom. Najbolje je pirinač jesti odmah ili ga čuvati u frižideru i jesti bez podgrevanja. 

Ulja

Ulja poput orahovog, lešnikovog, lanenog ili od semenki grožđa imaju vrlo niste tačke ključanja. Dakle, kada ih podgrejete ona postaju užegla. Izbegavajte njihovu upotrebu u kuvanju i polivajte njima obroke pošto ih pripremite jer tako poboljšavaju ukuse. Za razliku od ulja, mast možete podgrevati.

( Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR