Prženi krompirići, pohovano meso i razna druga jela pržena u vrućem ulju ili masti ponekad su baš ono što nam treba, ali mnogi od nas neretko prave velike greške prilikom prženja hrane, koje na kraju utiču i na kvalitet samog jela.
Nedovoljno zagrevanje ulja (ili masti) je česta greška, ali osim nje, postoji još jedna stvar koju ste do sada verovatno pogrešno radili a da to niste ni znali.
Reč je o pretrpavanju tiganja ili friteze u kojoj pržite hranu.
Zašto je to problem?
Kada u tiganj ili fritezu odjednom ubacite previše namirnica, temperatura ulja (ili masti) automatski će se sniziti, a toplota će biti neravnomerno raspoređena, što znači da će neke namirnice ostati sirove, dok bi druge mogle vrlo lako da zagore.
Sve to možete lako sprečiti, i to tako da hranu pržite u više tura. U tiganj ili fritezu ravnomerno rasporedite meso ili krompir u jednom sloju kako bi se što bolje ispržili, a ono što vam ostane pecite u drugoj turi. Možda će vam biti potrebno više vremena, ali će se namirnice bolje ispeći i biti znatno ukusnije.